Ousland og co. mot Nordøstpassasjen

Eventyrerne Børge Ousland, Thorleif Thorleifsson og Stanislav Kostajasjkin har noen tøffe utfordringer foran seg. I en måned skal de følge kysten av Sibir gjennom Nordøstpassasjen i en liten trimaran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent på kvelden 28. juli kom de seg av gårde fra Murmansk etter noen dagers forsinkelse på grunn av forsikringspapirer som ikke var formelt i orden. De såkalte «Search & Rescue Insurance»-papirene lot vente på seg, til Ouslands store irritasjon, men etter et par dager fikk de via sine gode kontakter i Murmansk ordnet alt.

Ousland og Thorleifsson var likevel ikke særlig bekymret over utsettelsen. Kraftig nordavind har dyttet isen sørover, og Karastredet er derfor uansett blokkert for øyeblikket. Passasjen mellom Novaja Semlja og den nordligste odden av Vajgatsj er den første flaskehalsen underveis.

Stredet forbinder Karahavet og Barentshavet i det nordlige Russland og utgjør dermed en del av grensen mellom Europa og Asia.

Søndag 1. august var de kommet til sørvestspissen av Novaja Semlja, rundt 50 nautiske mil fra passasjen som skiller dem fra Karahavet.

– Etter tre dager med ganske røft vær, er det nå vindstille og tåke. Alt står bra til om bord, skriver Ousland på sin hjemmeside. (©NTB)