TAUS: Mars roboten Spirit er foreløpig taus etter at den gitt inn i dvale. (Foto: NASA/AFP)
TAUS: Mars roboten Spirit er foreløpig taus etter at den gitt inn i dvale. (Foto: NASA/AFP)

NASA til Mars-robot: – Våkn opp og ring hjem!

Venter på at mars-roboten Spirit skal våkne fra dvale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har ikke gitt opp håpet, men erkjenner at de kanskje har hørt fra Mars-roboten Spirit for siste gang.

Dvale

Forrige gang romfartsorganisasjonen hadde kontakt med den aldrende roboten var 22. mars. Så kom den røffe vinteren på vår naboplanet. Forskerne regnet med at Spirit ville gå inn i dvalemodus, siden den ikke klarte å komme seg i en god posisjon for å utnytte de få solstrålene som om vinteren når stedet den befinner seg.

I dvalemodus sparer roboten strøm og sender ikke signaler om hvordan dens tilstand er. All energien brukes til å lade batteriene og holde de varme. I tillegg holdes klokken ombord gående.

Lader batteriene

Forskere har lyttet etter livstegn fra roboten, men har nå gått over til en metode der de sender signaler. De håper at roboten tar hintet, og svarer.

– Hvis roboten er våken og hører oss, vil den svare, sier prosjektleder for marsrobotene, John Callas. Ved siden av Spirit har Nasa også tvillingroboten Opportunity på marsoverflaten.

Det tidligste tidspunktet forskerne regnet med å høre fra Spirit var 23. juli, men at de ikke har hørt noe ennå, behøver ikke å bety katastrofe. Batteriene vil fortsette å lades i flere måneder, og kanskje gi roboten nok strøm. Sommersomverv på Mars er ikke før i mars måned.

Mirakel

Skal Spirit svare, må det skje iløpet av de neste månene, mener Nasa-ledelsen som frykter at Spirit allerede har sendt sitt siste «beep».

– Det vil være et mirakel på Mars hvis vår kjære robot ringer hjem, sier leder for marsutforskingsprogrammet til Nasa, Doug McCuistion.

– Den har aldri stått over for så vanskelige forhold tidligere. Dette er upløyd mark, sier McCuistion.

Arv

Både Opportunity og Spirit har vært på Mars siden 2004 på det som skulle være et tre måneder langt oppdrag. I løpet av årene har robotoene oppdaget bevis for at Mars en gang kan ha vært et sted der liv kunne overleve.

– Selv om vi aldri hører fra Spirit igjen, vil dens vitenskapelige arv være sikret, slår Steve Squyres, sjefsgransker for de to Mars-robotene, fast.