PRISVINNER: Miljøforkjemper Erik Dammann. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
PRISVINNER: Miljøforkjemper Erik Dammann. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Erik Dammann får Erik Byes minnepris

Forfatteren, miljøforkjemperen og samfunnskritikeren Erik Dammann (79) får Erik Byes minnepris for 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen gis til en person som over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt, ifølge Protestfestivalen som vanligvis deler ut prisen på sitt åpningsarrangement i september.

I år skjedde utdelingen under The Tall Ships' Races i Kristiansand, og blant deltakerne var forfatter Sidsel Mørck, komiker Trond-Viggo Torgersen og artist Helene Bøksle.

Livsviktig budskap

Erik Dammann er kjent som grunnleggeren av organisasjonen Framtiden i våre hender og har også skrevet flere samfunnskritiske bøker om materialisme, fordeling og forbruk.

– Prisvinneren er en varsler. Og den viktigste varsleren vi har hatt - og fortsatt har - med et bokstavelig talt livsviktig budskap. I nærmere 40 har han advart mot vår ensidige vekstpolitikk. I dag ser vi at han hele tiden har hatt rett: Med vår livsstil tapper vi jordas ressurser og skaper matkrise, forurensning og forsøpling og klimaendringer, skriver Protestfestivalen på sine hjemmesider.

Festival mot likegyldighet

Dammann var en av sju nominerte, og det er Erik Byes barn som velger ut vinneren. Erik Bye var selv engasjert i Protestfestivalen, som markedsfører seg som Nordens eneste festival mot avmakt og likegyldighet. (©NTB)