GENERERER PENGER: Norsk oljeindustri genererer friske penger til den norske stats  og pengsjonskassen (Illustrasjonsbilde). (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)
GENERERER PENGER: Norsk oljeindustri genererer friske penger til den norske stats og pengsjonskassen (Illustrasjonsbilde). (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

56 nye pensjonsmilliarder til statskassen

Det statseide oljeselskapet Petoro la i dag frem sine resultater for andre kvartal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det statseide oljeselskapet Petoro la frem sine ferskeste tall på en pressekonferanse i Stavanger i dag. Og de hadde godt nytt å komme med.

Opp fra i fjor

Resulatet etter andre kvartal 2010 viser et overskudd på 56 milliarder kroner som nå kan overføres til statskassen. Dette er en oppgang på 2.1 milliarder i forhold til samme kvartal i fjor.

Selskapet melder også om en viss oppgang i produksjonen.

– Jeg tror vi må si oss fornøyd med resulatet for halvåret og kvartalet, og gitt den finansielle situasjonen som har vært i verden og i kjølevannet av usikre gassmarkeder, og en betydelig oppgang i oljeprisen, må vi være fornøyd, sier fungerende adm.dir. i Petoro, Tor Rasmus Skjærpe, til TV 2 Nyhetene.

Se intervjuet med Petoro-sjefen i toppen av artikkelen!

Nedgang i gass-markedet

Selskapet presenterte også sine planer og strategier for fremtiden, og forteller at de vil holde hovedfokus på å utvinne mer i såkalte «modne felt». «Modne felt» er felt som allerede er i produksjon, typisk felter som Statfjord og Oseberg.

– De ti største feltene står for 80 prosent av olje- og gass produksjonen på norsk sokkel i dag, og vil sannsynligvis også gjøre det frem til 2025, sier fungerende adm.dir. i Petoro, Tor Rasmus Skjærpe, til TV 2 Nyhetene.

Les også: – Gullalderen over for Olje-Norge

Utfordrer storebror Statoil

Petoro krever at det må bores to til tre ganger så mange produksjonsbrønner som det gjør i dag på «modne felt» for å holde oppe produksjonen. Og fokuset er på olje.

– Grunnen til dette fokuset er at gassprisene er ustabil og synkende på det internasjonale markedet, sier Skjærpe.

Petoros krav er en særlig utfordring til Statoil om å være med på videreutvikling av de eksisterende feltene.