SKADER MILJØET: Veisalt gjør stadig større skade. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
SKADER MILJØET: Veisalt gjør stadig større skade. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Veisalt bekymrer miljøvernere

Vinterens saltskader på trær og matjord er større enn noen gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren for fem år siden passerte det årlige forbruket av veisalt 100.000 tonn, mens det de to siste vintrene har ligget på det dobbelte. Brunsvidde trær og skadelidende jordbruksområder blir resultatet.

Krever endring

Ifølge Per Anker Pedersen ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås er skadene etter sist vinter større enn noen gang. Naturvernforbundet, jordbruksorganisasjonen Økologisk Norge og Småbrukarlaget krever nå en endring fra Statens vegvesen, skriver Nationen.

– Veisaltet trekker også ned i grunnvannet, som er en av de viktigste innsatsfaktorene i landbruket. Det kan også være skadelig for dyre- og planteproduksjonen langs veiene, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Saltkonferanse

Stadig flere veistrekninger blir saltet på vinteren, i hovedsak på grunn av økt trafikk. Saltet kan skade planter så langt som hundre meter fra veien, både direkte på bladene og gjennom røttene.

Leder Lars Erik Hauer i vei- og transportavdelingen i Statens vegvesen sier at de er i gang med et fireårig prosjekt som skal komme opp med alternative løsninger til å gi sikre veier uten høyt saltbruk. I tillegg vil de arrangere en saltkonferanse i høst for å få innspill. (©NTB)