SE PÅ DETTE: Et duggfrikst kronprinspar dagen før sitt bryllup 28. august 1968.  (Foto: NTB arkivfoto / SCANPIX NTB )
SE PÅ DETTE: Et duggfrikst kronprinspar dagen før sitt bryllup 28. august 1968. (Foto: NTB arkivfoto / SCANPIX NTB )

Kongeparet reiste med falske identiteter i 1968

Dro på bryllupsreise som Tom og Eva Manstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da kong Harald og dronning Sonja dro til Hawaii på bryllupsreise som kronprinspar i 1968, reiste de med nye pass i navnene Tom og Eva Manstad.

Sa de skulle til Mexico

Det viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang til fra arkivet til det amerikanske utenriksdepartementet.

KONGELIG NORSK FORLOVELSE:  Kronprins Harald og Sonja Haraldsen på pressekonferanse i Dronningparken etter forlovelsen. (Foto:  NTB arkivfoto / Scanpix)
KONGELIG NORSK FORLOVELSE: Kronprins Harald og Sonja Haraldsen på pressekonferanse i Dronningparken etter forlovelsen. (Foto: NTB arkivfoto / Scanpix)

Etter bryllupsfesten natt til 30. august for 42 år siden trodde alle de skulle direkte til Mexico, men i stedet dro de til Hawaii.

For å beskytte kronprinsparet fikk Slottet utstedt nye pass med dekkidentitetene Tom og Eva Manstad.

Rømte fra pressen

Amerikanske myndigheter ville i utgangspunktet lage et sikkerhetsopplegg for de rojale gjestene, men gikk i stedet med på å slippe Harald og Sonja inn på vanlig turistvisum.

– Formålet var å slippe unna pressen og å gjøre det vanskeligere å finne oss, bekrefter Kong Harald overfor Dagbladet, via Slottets kommunikasjonsavdeling.

De gamle arkivene avisa har fått tilgang til, administreres i dag av National Archives and Records Administration (NARA) i Maryland, USA.

Kong Olavs idé


Danmarks Dronning Margrethe brukte lignende taktikk året tidligere, og det var kong Olav som initierte den anonyme reisemåten.

– Jeg var hos Oslos politimester og fikk overlevert to pass. Han hadde vært forutseende nok til å sjekke med Interpol at de navnene han brukte, ikke var belastet. Dette hadde ikke jeg tenkt på, sier kronprins Haralds daværende adjutant, kaptein Jan August Ørner, til Dagbladet. (©NTB)