Disse tennene tilhørte Winston Churchill, mest kjent som statsminister i Storbritannia under andre verdenskrig. (Foto: HANDOUT/Afp)
Disse tennene tilhørte Winston Churchill, mest kjent som statsminister i Storbritannia under andre verdenskrig. (Foto: HANDOUT/Afp)

Kjøpte Churchills tenner for 140.000 kroner

«Tennene som reddet verden» under hammeren i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et tannsett som har tilhørt Winston Churchill ble torsdag solgt på auksjon for 15.000 pund, tilsvarende drøye 140.000 norske kroner.

Klenodiumet blir beskrevet som «tennene som reddet verden», ettersom de var spesielt laget for å opprettholde Churchills spesielle talemåte, godt kjent fra radio-talene han holdt under andre verdenskrig.

Lespet

– Helt fra barndommen lespet Churchill og hadde problemer med S-en. Han ønsket å beholde dette fordi han allerede var så kjent for det. Protesen satt ikke ordentlig på plass, men det var meningen, forteller Jane Hughes fra Hunterian Museum i London.

Churchill hadde store problemer med tennene sine, og mistet trolig mange allerede i ung alder. Han verdtsatte tannlegen sin, Wilfred Fish, så høyt at han nominerte ham til ridderordenen, skriver nyhetsbyrået AP.

Brakk dem ofte

Tannlegens tekniker, Derek Cudlipp, laget flere identiske tannsett til Churchill i årene før krigen, da den framtredende politikeren var i 60-årene. Churchill byttet på å bruke tre tannsett fordi han ofte brakk dem, og Cudlipp ble ofte sent til Downing Street for å levere et reservesett.

Tilstanden på protesen ga ofte et hint på hvordan det gikk med krigen, sier tannteknikerens sønn, Nigel, som var mannen bak auksjonssalget.

Mannen som kjøpte tennene var en britisk forlegger og Churchill-samler som betalte tre ganger prisen som var forventet på auksjonen.