HER BOR DE: En familie i en midlertidig leir i Saint Denis, en forstad nord for Paris. (Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere)
HER BOR DE: En familie i en midlertidig leir i Saint Denis, en forstad nord for Paris. (Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere)

Frankrikes president til aksjon mot romfolket

Har beordret politiet til å rive 300 leirer og bosetninger i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har beordret fransk politi til å gå inn i 300 Rom-leirer og bosetninger, kaste ut personer som ikke har lovlig opphold i landet, og rive dem ned, melder BBC.

De franske styresmaktene mener leirene er tillholdssted for kriminelle elementer og forteller at ordren kommer som en direkte konsekvens av forrige ukes opptøyer hvor fransk politi ble angrepet av medlemmer av romfolket etter at en ungdom ble skutt og drept.

– I løpet av de neste tre månedene vil halvparten av de ulovlige leirene bli oppløst, det vil si rundt 300, sa innenriksminister Brice Hortefeux etter et ekstraordinært møte i regjeringen.

Kritikere mener imidlertid at dette er snakk om diskriminering av en folkegruppe.

Opptøyer i Loire-dalen

Opptøyene i Loire-dalen forrige uke startet da en fransk politimann skjøt og drepte en ungdom som ikke stoppet ved en veisperring.

Dette førte til at flere titalls medlemmer av romfolket bevæpnet seg med jernstenger og økser, og gikk til angrep på politistasjonen i den lille byen Saint Aignan. Opptøyene eskalerte og flere trær og biler ble satt i brann.

Sarkozy har hele tiden lovet at de som var ansvarlige for opptøyene skulle få sin straff.