Sandberg: – Politidistriktene blir presset fra toppen

Politidistriktene lar seg presse til å pynte på oppklaringsstatistikken for å få Justisdepartementet til å se bra ut, mener lederen for justiskomiteen.

Politiets oppklaringsprosent er ifølge førstestatsadvokat Harald Strand unaturlig høy på grunn av kreative måter å føre statistikk på. Det overrasker ikke lederen for justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

– Manipuleringen av statistikken har skjedd etter press fra toppen. Politidistriktene har følt seg presset til å få justisministeren til å se bra ut, sier Sandberg til NTB.

Han mener statistikken er for lett å manipulere, og etterlyser klarere retningslinjer for hvordan den skal føres.

Høyres Michael Tetzschner mener statistikktriksingen er et symptom på gale verdier hos politiledelsen.

– Hvis politiet prioriterer saker som gir høy oppklaringsprosent fremfor tyngre kriminalitet, har de begynt i feil ende, sier han til NTB.

Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet avviser overfor NTB at politidistriktene har følt seg presset til å føre kreativ statistikk, og understreker at den overrapporteringen som er registrert, ikke er utbredt.

– Politidirektoratet har ikke registrert systematisk pynting på tall. Vi ser imidlertid noen lokale variasjoner, og dette blir nå fulgt opp av Politidirektoratet, sier hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2