Sandberg: – Politidistriktene blir presset fra toppen

Politidistriktene lar seg presse til å pynte på oppklaringsstatistikken for å få Justisdepartementet til å se bra ut, mener lederen for justiskomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets oppklaringsprosent er ifølge førstestatsadvokat Harald Strand unaturlig høy på grunn av kreative måter å føre statistikk på. Det overrasker ikke lederen for justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

– Manipuleringen av statistikken har skjedd etter press fra toppen. Politidistriktene har følt seg presset til å få justisministeren til å se bra ut, sier Sandberg til NTB.

Han mener statistikken er for lett å manipulere, og etterlyser klarere retningslinjer for hvordan den skal føres.

Høyres Michael Tetzschner mener statistikktriksingen er et symptom på gale verdier hos politiledelsen.

– Hvis politiet prioriterer saker som gir høy oppklaringsprosent fremfor tyngre kriminalitet, har de begynt i feil ende, sier han til NTB.

Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet avviser overfor NTB at politidistriktene har følt seg presset til å føre kreativ statistikk, og understreker at den overrapporteringen som er registrert, ikke er utbredt.

– Politidirektoratet har ikke registrert systematisk pynting på tall. Vi ser imidlertid noen lokale variasjoner, og dette blir nå fulgt opp av Politidirektoratet, sier hun. (©NTB)