REDNINGSPERSONELL: Forsøker å frakte ut døde og skadede etter en flystyrt i Islamabad onsdag.  (Foto:  REUTERS/Faisal Mahmood)
REDNINGSPERSONELL: Forsøker å frakte ut døde og skadede etter en flystyrt i Islamabad onsdag. (Foto: REUTERS/Faisal Mahmood)

Flystyrten i Pakistan: Ingen overlevende fraktet til sykehus

Dårlig vær og vanskelige forhold hindrer en effektiv redningsaksjon etter at et fly med 152 personer styrtet i Islamabad onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et menneskelig drama utspiller seg nå i den pakistanske hovedstaden Islamabad. Rundt klokken 05.40 norsk tid styrtet et Airbuss a321-passasjerfly med 152 personer ombord i en nasjonalpark i utkanten av byen.

Pakistanske myndigheter bekrefter at minst 45 personer er funnet omkommet, mens det hersker stor usikkerhet rundt hvor mange som har overlevd flystyrten.

Den pakistanske innenriksministeren, Rehman Malik, sier at fem overlevende er funnet og fraktet med helikopter til et sykehus i Islamabad, men legene ved byens sykehus benekter dette.

Redningspersonell uttrykker også stor skepsis til at noen kan ha overlevd ulykken, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Når ikke frem til sykehus

Dårlig vær og tett skog gjør at redningsarbeidet går sakte. Kl. 11 norsk tid har fremdeles ingen av de overlevende nådd frem til sykehus, melder pakistanske ARY News.

– Så langt har ingen skadede blitt fraktet til sykehuset Pims, som er sykehuset som ligger nærmest ulykkesstedet, eller til noen andre sykehus i Islamabad, forteller reporter Syed Ali på direkten til ARY News.

Han er på Pims og beskriver forholdene der som paniske.

– Mange pårørende har møtt opp her også, men de får ingen informasjon utover passasjerlistene som flyselskapet Airblue har bidratt med.

HER PÅGÅR REDNINGSAKSJONEN: Leter etter overlevende etter at et fly Airbus a321 med 152 personer ombord, styrtet i Islamabad onsdag. (Foto: REUTERS/Express TV via Reuters TV)
HER PÅGÅR REDNINGSAKSJONEN: Leter etter overlevende etter at et fly Airbus a321 med 152 personer ombord, styrtet i Islamabad onsdag. (Foto: REUTERS/Express TV via Reuters TV)

Han forteller videre at så mange pårørende befinner seg i og utenfor sykehuset at han tviler på at ambulansene vil klare å komme seg frem til akuttmottaket i det hele tatt.

Dårlig vær kan være årsaken

Dårlig vær blir foreløpig også regnet som en sannsynlig årsak til flystyrten. En talsmann for myndighetene forteller at de foreløpig ikke vet hva som er grunnen til ulykken, men at flyet mistet kontakten med konrolltårnet ved innflyvningen til flyplassen i Islamabad.

Ifølge ARY News fikk flyet beskjed om å sirkle i luftrommet på grunn av trafikk på flyplassen, men at den dårlige sikten så førte til at flyet mistet kontroll.

– Flyet gjorde klart for landing på Islamabad lufthavn da det mistet kontakten med kontrolltårnet. Senere fikk vi vite at det hadde styrtet, sier Pervez George fra Pakistans sivile flymyndigheter til Reuters.

Venter på svar

På flyplassene i Islamabad og og Karachi samler pårørende seg i søken etter informasjon om sine familiemedlemmer, men så langt har informasjonen fra flyselskapet Airblue vær mangelfull.

– Vi vet ikke hvem som har overlevd eller hvem som omkom, sier Zulfikar Ghazi som ventet fire slektninger som skulle på besøk til ham i Islamabad.

– Vi er i sjokk, men får ingen støtte her på flyplassen, fortsetter han.