Fengslet (Foto: Colourbox)
Fengslet (Foto: Colourbox)

Vil skåne unge for glattcelle

Justisdepartementet skal vurdere reglene for bruk av glattcelle for mindreårige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) er departementet alt i gang med å forberede en ny lovproposisjon om barn og straff, skriver Aftenposten.

Mørketall

Tall Barneombudet la fram tidligere i sommer, viste at over 1000 personer under 18 år ble satt i politiarrest i Norge i fjor. Oslo og Agder rapporterte ikke sine tall, så ombudet antar at det reelle tallet kan ligge på det dobbelte.

– Vi ønsker å begrense bruk av fengsel for barn under 18 år ikke bare i selve straffegjennomføringen, men også bruk av politiarrest og varetekt. Men å unngå det helt klarer vi ikke, fordi det ikke er så mange alternativer, sier Aas-Hansen.

Kritisert av FN

I et brev til Justisdepartementet nylig kaller barneombud Reidar Hjermann antallet arrestasjoner bekymringsfullt. Han kaller det uakseptabelt at minst ti av dem har sittet lenger enn grensen på 48 timer.

– Vi ønsker i prinsippet et barnevern som er robust nok til å håndtere den situasjonen disse barna kommer i. Det er det viktigste for å få dette tallet ned, sier fungerende ombud Knut Haanes, som stiller spørsmål om den store forskjellen rundt om i landet har sammenheng med ulik kapasitet i barnevernet.

Senest i januar i år fikk Norge kritikk av FNs barnekomité for økte tall for barn i politiarrest. (©NTB)