Vil skåne unge for glattcelle

Justisdepartementet skal vurdere reglene for bruk av glattcelle for mindreårige.

Fengslet (Foto: Colourbox)
Fengslet (Foto: Colourbox)

Ifølge statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) er departementet alt i gang med å forberede en ny lovproposisjon om barn og straff, skriver Aftenposten.

Mørketall

Tall Barneombudet la fram tidligere i sommer, viste at over 1000 personer under 18 år ble satt i politiarrest i Norge i fjor. Oslo og Agder rapporterte ikke sine tall, så ombudet antar at det reelle tallet kan ligge på det dobbelte.

– Vi ønsker å begrense bruk av fengsel for barn under 18 år ikke bare i selve straffegjennomføringen, men også bruk av politiarrest og varetekt. Men å unngå det helt klarer vi ikke, fordi det ikke er så mange alternativer, sier Aas-Hansen.

Kritisert av FN

I et brev til Justisdepartementet nylig kaller barneombud Reidar Hjermann antallet arrestasjoner bekymringsfullt. Han kaller det uakseptabelt at minst ti av dem har sittet lenger enn grensen på 48 timer.

– Vi ønsker i prinsippet et barnevern som er robust nok til å håndtere den situasjonen disse barna kommer i. Det er det viktigste for å få dette tallet ned, sier fungerende ombud Knut Haanes, som stiller spørsmål om den store forskjellen rundt om i landet har sammenheng med ulik kapasitet i barnevernet.

Senest i januar i år fikk Norge kritikk av FNs barnekomité for økte tall for barn i politiarrest. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2