388 barn forsvunnet fra asylmottak på 2000-tallet

De siste ti årene har nærmere fire hundre mindreårige forsvunnet fra norske asylmottak. Bare en tredel av dem dukker opp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser tall fra 2000 og fram til mai i år, som Dagsavisen har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Leder Tirill Sjøvoll i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS mener både at tallet på forsvinninger er for høye og at for få kommer til rette.

– For to år siden kontaktet vi politidistriktene i nærheten av mottak, og flere uttalte at de jobber mindre med forsvinninger av asylbarn enn norske barn. Jeg synes ikke det er greit at man bare legger sakene om asylbarn i en bunke, sier hun.

388 personer som har oppgitt at de er under 18 år, har på 2000-tallet forsvunnet fra norske asylmottak. Hittil i år har 48 personer forsvunnet, på tross av stor nedgang i tilstrømningen av mindreårige asylsøkere.

Bare 63 av de 194 mindreårige som er meldt forsvunnet fra 2005 og til i dag, har vendt tilbake.

Mottakene har faste rutiner for varsling av politiet, UDI og barnevernet. UDI mener de har grunn til å tro at de fleste forlater mottaket etter eget ønske, men kan ikke utelukke at de for eksempel står i gjeld til menneskesmuglere.

– Barn under 18 år bør kunne bli tvangsplassert av barnevernet ved fare for menneskehandel, sier Tone Salthe i menneskehandelteamet ved Hvalstad transittmottak, hvor ti barn har forsvunnet i år, til Dagsavisen. (©NTB)