SKAL SEILE JORDEN RUNDT ALENE:14 år gamle Laura Dekker får nå lov til å legge ut på jordomseilig alene. dette bildet er fra rettssaken i Utrecht i fjor. (Foto: VALERIE KUYPERS/Afp)
SKAL SEILE JORDEN RUNDT ALENE:14 år gamle Laura Dekker får nå lov til å legge ut på jordomseilig alene. dette bildet er fra rettssaken i Utrecht i fjor. (Foto: VALERIE KUYPERS/Afp)

Nå får Laura (14) lov til å seile jorden rundt alene

Domstol gir 14-åringen lov til å gjennomføre jordomseilig alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En nederlandsk domstol ga tirsdag klarsignal for at 14 år gamle Laura Dekker kan legge ut på jordomseiling – og dermed bli den yngste personen noensinne som har seilt jorden rundt alene.

Ble nektet

Retten nektet tenåringen å gjennomføre reisen i fjor, og saken skapte debatt verden rundt om det var forsvarlig å la en person legge ut på en så lang tur alene.

Barnevernet overtok ansvaret for jenta i august i fjor etter at hennes foreldre hadde søkt om at Laura, som da var 13 år, ble fritatt fra skolen i to år for å gjennomføre reisen.

Les også: Nekter Laura (13) å seile jorden rundt

Laura selv var ikke til stede i retten tirsdag.

– Opp til foreldrene

– Med denne beslutningen er det foreldrene som har ansvaret for Laura. Det er opp til dem å bestemme hvorvidt Laura kan legge ut på seilturen, sa dommer S. Kuypers ifølge nyhetsbyrået AP.

14-åringens foreldre, som er separert, sier at de begge støtter datterens beslutning.

Hennes advokat, Peter de Lange, sa at Laura tirsdag var opptatt med båten sin, og at hun ville bli svært glad når hun fikk vite avgjørelsen.

Reiser muligens innen to uker

Han la til at 14-åringen muligens vill legge ut på seilturen fra Portugal i løpet av de neste to ukene.

Barnevernet hadde bedt retten om utvide formynderskapet over Laura med nok et år for å forhindre 14-åringen å reise.

Et talsmann sier at de vil studere dagens dom før de bestemmer om de vil anke.

«Saltvann i blodet»

Laura hadde planer om å legge ut på jordomseilingen i begynnelsen av september i fjor i den åtte meter lange båten «Guppy».

Hun ble født i New Zealand mens hennes foreldre var på en lengre båtreise, og tilbrakte sine to første år til sjøs. Hun begynte å seile alene da hun var seks år gammel, og skal ha vært på ukeslange seilturer alene allerede som elleveåring.

Advokaten hennes mener hun «har saltvann i blodet».

I fjor ble 17 år gamle Mike Perham den yngste som har fullført en jordomseiling på egen hånd.