DnB NOR avgjør Hjellegjerdes skjebne

DnB NOR holder nå møbelprodusenten Hjellegjerdes skjebne i sine hender. Fredag forfaller et lån på 20 millioner kroner, og kassa i Hjellegjerde er tom.

– Vi klarer å betjene renter og finansiere løpende drift, men lånet til DnB NOR har vi ingen mulighet for å innfri, sier styreleder Lars Buer til NTB. Han er fortsatt fungerende styreleder i et selskap som jobber med ryggen mot veggen, men har ingen illusjoner om gjenvalg på den nye ekstraordinære generalforsamlingen som holdes 17. august.

– Det var styrets plikt overfor kreditorer, leverandører og ansatte å fremme forslag om en løsning som tilførte oss 20 millioner kroner denne uka. Det beløpet trengte vi for å overholde forpliktelsene overfor banken, sier Buer.

Styrelederen fastslår samtidig at det er aksjonærenes rett å forkaste styrets og administrasjonens forslag slik de gjorde mandag. Han vil ikke si noe om han er villig til å fortsette etter den 17. august, men bekrefter at det ikke er «noen stor spekulasjon» at han forlater styret.

Nå er det uansett Norges største bank som avgjør møbelprodusentens skjebne.

Tirsdag solgte han en større aksjepost i selskapet for 34 øre per aksje, melder Sunnmørsposten.

Salget kommer etter at han dagen før frontet et forslag på en ekstraordinær generalforsamling om å selge ut hele selskapet til Interstil A/S for fem øre per aksje. Tirsdag formiddag blir aksjen i den tradisjonsrike møbelfabrikken fortsatt omsatt for 35 øre på Oslo Børs. Aksjen var dessuten på vei oppover.

På spørsmål om hvorfor styret foreslo å overlate selskapet til Interstil A/S for en pris på 5 øre per aksje, sier Buer at det var den eneste løsning man klarte å finne i en akutt situasjon.

– At markedet fortsatt priser selskapets aksjer til 35 øre er noe vi bare kan ta til etterretning.

– Markedet lever sitt eget liv, sier Buer.

– Interstil er primært et handelsselskap som omsetter møbler i mange land. I tillegg ville selskapet også kunnet tilføre produksjon til vår fabrikk i Thailand.

Vi så mange åpenbare synergier som kunne bidradd til å gi Hjellegjerde en bedre fremtid, sier Buer.

Han mener det ikke er relevant å sammenligne Ekornes og Hjellegjerdes kamp for å komme på beina etter finanskrisen høsten 2008.

– De to bedriftene er ikke sammenlignbare, til tross for at de ligger på hver sin side av fjorden oppe på Sunnmøre, sier Buer.

Han er full av respekt og beundring for hvordan Ekornes har kommet seg over krisen, men mener det ikke hadde hjulpet med samme medisin i Hjellegjerde. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2