wiki1024 (Foto: Photo Illustration by Joe Raedle/Getty Images/AFP)
wiki1024 (Foto: Photo Illustration by Joe Raedle/Getty Images/AFP)

Nye avsløringer fra WikiLeaks: Danske styrker kan ha drept gutt (5)

Flere danske partier krever at forsvarsminister Hitte Lillelund Bech forklarer hvordan danske soldater i kamp med Taliban skal ha drept en fem år gammel gutt og såret hans søster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet er ifølge Politiken satt fram av Socialdemokraterna, SF og Enhedslisten.

WikiLeaks lekket søndag dokumenter om Afghanistan-krigen som de mener tyder på at det er begått tusener av krigsforbrytelser.

Forsøkte å dekke over episoden

Fire dager etter skyteepisoden sendte Hærens Operative Kommando (HOK) ut en pressemelding der det het at en dansk patrulje var overfalt av Taliban-styrker og hadde skutt tilbake, men at det ikke var tegn til sivile i nærheten.

Men en time etter skytingen møtte flere afghanere ifølge pressemeldingen opp på basen med en far og hans to barn.

Et av barna var dødt. I pressemeldingen blir det konstatert at barnet ifølge foreløpige undersøkelser var drept av skudd fra den danske styrken.

Krever forklaring

De tre partiene spør hvorfor det ikke ble opplyst at skytingen fant sted like ved en landsby der man måtte anta at det befant seg sivile.

Ifølge en talsmann for HOK, Kim Grünberger, er det foretatt en undersøkelse av saken som viser at det sannsynligvis var danske soldater som drepte barnet, men at soldatene ikke hadde krenket noen regler.

Se nyhetsinnslag om WikiLeaks-lekkasjen her:

443036 (©NTB)