Kinas vekst gir gruvebonanza i Norge

Norske jerngruver hadde tøffe tider i fjor, men er nå i full vekst. I Rana opplever de tidenes høyeste malmpris, og svenske gruvegiganter planlegger etablering på Vestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snaut to år etter finanskrisen er etterspørselen etter jern og stål til biler og bygg igjen økende, hovedsakelig drevet fremover av veksten i Kina. Rana Gruber ligger an til å tjene 50 øre for hver krone i solgt jernmalm i år, noe som vil gi en kraftig resultatforbedring, skriver Aftenposten.

– Produksjonen er doblet. Vi utnytter kapasiteten full ut, og prisene er tidenes høyeste for oss. Vi er på den grønne gren for tiden, sier direktør Arve Lein i Rana Gruber.

Prisene har falt noe inn mot sommeren, men er fortsatt betydelig over tidligere nivåer. Sydvaranger Gruve i Kirkenes ligger for tiden på 75 prosent av anslått kapasitet, men har mål om å komme i full produksjon allerede i august.

På Tjeldbergodden i Møre og Romsdal står også et nytt jernverk på trappene, kalt Ironman. Svenske metallgiganter vil, i samarbeid med Statoil, bruke norsk gass til å bearbeide malm fra Nord-Sverige. Bruken av gass skal kunne gi utslippskutt på 60 prosent.

Anlegget er ventet å koste 6 milliarder kroner og sysselsette flere hundre ansatte fra 2014. Men prosjektet er avhengige av store investeringer for lagring, og det er usikkert om myndighetene vil godkjenne gruvas CO2-utslipp. (©NTB)