INKONTINENS: I Danmark er tallet personer som sliter med blæren stigende (Illustrasjonsfoto). (Foto: Erik Johansen / SCANPIX )
INKONTINENS: I Danmark er tallet personer som sliter med blæren stigende (Illustrasjonsfoto). (Foto: Erik Johansen / SCANPIX )

Travel hverdag kan føre til slapp blære

Det viser ny, dansk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Danmark koster inkontinens samfunnet over to milliarder kroner i året - og problemet er voksende. I dag har hver tiende danske problemer med å holde seg, skriver danske politiken.dk.

Dårlige vaner

Stress og en travel hvedag får skylden for utviklingen.

– Mange har på grunn av deres arbeide utviklet dårlige vannlatingsvaner. De har vendt seg til å holde seg i lang, lang tid, sier professor og overlege på Odense Universitetssykehus avdeling for urologi, Steen Walter, til danske Politiken.

Problemet er ifølge avisen så stort at personalet ved landets sykehjem bruker en tredjedel av arbeidstiden sin på å skifte bleier.

Les også: - Jeg slet med urinlekkasjer

– I dag kalles det selskapsblære

Når en lar være å tømme blæren, utvides den og blir slapp - og det som er tidsbesparende på kort sikt, kan derfor få store konsekvenser i det lange løp.

– I dag kalles det selskapsblære, men på sikt kan det medføre en forstrukket blære og inkontinens, sier Walter.

Det er spesielt kvinner i omrsorgsyrker som sliter. Statistikk viser at 16 prosent av alle danske kvinner i alderen 40-60 år er urininkontinente, mens prosentandelen stiger til over 50 for kvinner over 75 år.