Eksperter kritiske til pandemialarm

To norske influensaeksperter mener det fortsatt er en gåte hvilke tall Verdens helseorganisasjon (WHO) la til grunn da de satte svineinfluensaberedskapen på høyeste nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor emeritus Lars R. Haaheim, tidligere leder for influesasenteret i Bergen, mener at WHO unødvendig skremte en hel verden til å ta vaksinen. Men han tror det snarere skyldes personlige egenskaper enn at legemiddelindustrien sto bak, skriver Aftenposten.

– Det virker som om lederen og de rundt henne gikk i vranglås. De hadde slått voldsomt alarm og ønsket nok ikke å innrømme feil, sier Haaheim, som mener WHO hadde mye informasjon tilgjengelig som tilsa en lavere alvorlighetsgrad.

Hemmeligholdet av medlemmene i WHOs rådgivende komité for svineinfluensaen har fått hard kritikk, og tidsskriftet British Medical Journal skrev nylig at flere av arkitektene bak pandemiberedskapen skal ha hatt oppdrag for legemiddelindustrien. Håndteringen granskes nå av en uavhengig komité.

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø, som tidligere har jobbet ved Centers for Disease Control and Prevention i USA, mener de reelle tallene etter det første utbruddet i Mexico tilsa at utbruddet ville bli mildere enn selv vanlig influensa.

– Jeg mener de ikke hadde trengt å slå full alarm. Det ville vært veldig interessant å se hvilke reelle tall de hadde som gjorde at de erklærte en pandemi av alvorligste grad, sier han. (©NTB) (©NTB) (©NTB) (©NTB)