Alessandro Petacchi (Foto: Bas Czerwinski/Ap)
Alessandro Petacchi (Foto: Bas Czerwinski/Ap)

Rørt Petacchi vant grønn trøye

Alessandro Petacchi snøt overraskende både Mark Cavendish og Thor Hushovd for poengtrøyen i Tour de France.

36-åringen vant to etapper og hadde flere andre gode plasseringer i spurtetappene. Før Tour de France var det få som trodde italieneren i det hele tatt ville fullføre Touren. Men god form og full støtte fra laget hans Lampre sikret grønn triumf for en italiener for første gang siden 1968.

- Denne trøyen er veldig spesiell for meg fordi jeg kom til Touren med håp om å vinne en etappe. jeg trodde aldri jeg hadde muligheten til å vinne poengkonkurransen. Jeg må takk elagkameratene for at jeg klarte det. de hjalp meg veldig mye i spurtene, sa Petacchi.

Han har slitt med problemer siden han fikk brudd i kneskålen i 2006. Han har også vært suspendert i ett år for bruk av ulovlig astmamedisin. Før årets Tour fikk han huset sitt ransaket i en dopingetterforskning.

- Med hjelp fra familien min og alle som står meg nær kom jeg meg igjennom denne Touren. Jeg skulle gjerne hatt min sønn Alessandro med meg opp på pallen, men siden han ikke kunne være her tok jeg med meg hans først par sko som lykkeamulett.

Petacchi har nå vunnet poengtrøyene i alle de tre store tourene.