unekritikk (Foto: TV 2)
unekritikk (Foto: TV 2)

– Utlendingsnemnda blåser i menneskerettighetene

Flere rettskjennelser kritiserer UNEs saksbehandling. Asyladvokat Humlen vil legge ned hele nemnda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tre år har Arild Humlen og Advokatforeningen ført saker for retten for asylsøkere som har fått endelige avslag fra Utlendingsnemnda (UNE). Selv om UNE totalt sett vinner de aller fleste av sakene i retten har Advokatforeningen vunnet godt over halvparten av de sakene de har valgt å føre.

Men den siste tiden har Humlen blitt mer og mer opprørt over hvordan utlendingsmyndighetene har behandlet søknadene før sakene har havnet i retten.

– Vi mener at saksbehandlingen er blitt stadig dårligere og dårligere, sier Humlen som også er leder av Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Såpass ille er det blitt, mener Humlen, at enten må man inn med et helt nytt regelverk, eller så må man legge ned UNE og opprette det som en helt uavhengig domstol.

Refses av retten

Og i flere kjennelser fra Oslo byfogdembete får også UNEs saksbehandling sterk kritikk. I en sak hvor UNE ønsket å kaste ut en iransk kvinne med et lite barn, skriver retten følgende:

«Denne vurderingen fremstår som dristig og medfører at det ikke er foretatt en realitetsvurdering av et relevant faktum».

I en annen sak tidligere denne måneden fikk UNEs nemnsleder kritikk for sin holdning.

En nemndsleder i Norge tilsidesetter Menneskerettighets-
domstolens avgjørelser.

«Retten kan vanskelig unngå å feste seg ved forholdsvis sterke karakteristikker som gjennomgående tas i bruk og som etter rettens oppfatning tydelig preger nemndlederens holdning til saksøkerens grunnleggende troverdighet».

Overprøvde menneskerettighetsdomstolen

I et annet ferskt vedtak fra Utlendingsnemnda som også gjaldt utsendelse av en iransk kvinne, skrev nemndslederen i UNE at de ikke kunne ta hensyn til føringene fra en dom i Menneskerettighetsdomstolen fordi dommen var for svak.

– Det betyr kort og godt at en nemndsleder i Norge tilsidesetter Menneskerettighetsdomstolens avgjørelser. Det er rett og slett helt sensasjonelt! Det er ikke bare i strid med sunn fornuft, men det som måtte være av rettslige forpliktelser, mener Arild Humlen.

- Sikkert positive dommer

Utlendingsnemnda har ikke ønsket å kommentere saken, men skriver i en mail til TV 2 at man sikkert kan finne dommer som sier mye pent om UNEs saksbehandling også.

TV 2 har tidligere fortalt at Justisdepartementet har overprøvd Utlendingsnemndas avgjørelse om å returnere asylsøkere til Mogadishu i Somalia fordi vedtaket var for dårlig begrunnet. Humlen mener det er et av flere eksempler på at nemnda må kontrolleres hardere - om den i det hele tatt skal fortsette å eksistere