TOK BILDER: VG journalist Kjersti Sortland og fotograf Thomas Nilsson ble stanset da de tok bilder av porten til huset hvor presidentdatter Chelsea Clinton skal gifte seg 31. juli. (Foto: VG / Scanpix / AP)
TOK BILDER: VG journalist Kjersti Sortland og fotograf Thomas Nilsson ble stanset da de tok bilder av porten til huset hvor presidentdatter Chelsea Clinton skal gifte seg 31. juli. (Foto: VG / Scanpix / AP)

To VG-journalister arrestert i USA

Ble pågrepet på eiendommen hvor Chelsea Clinton trolig skal gifte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Journalist Kjersti Sortland og fotograf Thomas Nilsson ble pågrepet mens de tok bilder av eiendommen hvor det er forventet at Bill og Hillary Clintons datter Chelsea skal gifte seg. De to er siktet for ulovlig inntreden på privat eiendom.

Kjersti Sortland er til vanlig avdelingsleder for VGs reportasjeavdeling, men har sommerjobb ved New York-kontoret. Her er fotograf Thomas Nilsson også ansatt.

Vil betale boten

Chelsea Clinton (30) skal gifte seg med finansmannen Marc Mezvinsky lørdag 31. juli.

GIFTER SEG: Chelsea Clinton gifter seg med  Marc Mezvinsky 31. juli i Rhineback i New York. (Foto: MARY ANN CHASTAIN/Ap)
GIFTER SEG: Chelsea Clinton gifter seg med Marc Mezvinsky 31. juli i Rhineback i New York. (Foto: MARY ANN CHASTAIN/Ap)
– Vi visste ikke at det var forbudt å ta bilde ved inngangen til bygningen hvor bryllupet skal være, sier nyhetsredaktør Helje Solberg til nyhetsbyrået AP.

Solberg sier avisen vil betale boten. I New York kan man bli dømt til 15 dager i fengsel, eller en bot på 250 amerikanske dollar (1600 kr).

Ifølge AP ble de to pågrepet rundt kl 14 onsdag. Journalistene må møte i retten i Rhinebeck 12. august for å vedta boten.

– Var ikke inne på eiendommen

Til tv2nyhetene.no sier nyhetsredaktør Helje Solberg i VG at de mener at politiet overreagerte.

– Dette er en voldsom overreaksjon fra politiets side. Vi var ikke inne på eiendommen og jeg kan vanskelig se at det skulle være noe galt å ta bilder av en port. Men det er en god illustrasjon på det enormt strenge vaktholdet rundt eiendommen.

Ifølge Solberg var hendelsen langt mindre dramatisk enn slik den blir framstilt i amerikanske medier.

– Svært udramatisk

– Det som skjedde var at VGs fotograf tok avstandsbilder av politiet som holdt vakt foran smijernsporten, mens journalisten gikk bort for å presentere seg. Teamet fikk da beskjed om at de kom til å få en bot, og at de må møte opp i rettsbygningen i Rhinebeck i august for å betale boten. Det kommer vi til å gjøre for å få denne saken ut av verden. Teamet ble også fortalt at de ikke var de første som var bøtelagt foran porten den dagen. Hele opptrinnet var over på godt under en halvtime, sier Solberg til tv2nyhetene.no.

– Vi opplever dette som svært udramatisk. Vi ble fortalt av politiet at dette var å anse som en mindre forseelse enn en trafikkbot.

Store sikkerhetstiltak

Astor-godset, hvor bryllupet skal finne sted, ligger idyllisk til i Rhinebeck langs Hudson-elven, circa 150 kilometer fra New York City. Hovedbygningen ble tegnet av den berømte arkitekten Stanford White, på oppdrag for millionæren John Jacob Astor, som døde i Titanic-forliset.

Michael A. Kopy i New York State Police sier det har vært stor interesse for eiendommen i forbindelse med bryllupet. Politiet samarbeider med Secret Service om sikkerheten rundt bryllupet. Når bruden har en tidligere president som far og en nåværende utenriksminister som mor vises det ingen nåde for de som prøver å ta seg inn på området.

— Alle som tar seg inn på området vil bli arrestert, sier Kopy.