(illustrasjon) (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
(illustrasjon) (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

Tolv meierier kan bli lagt ned

Sju Tine-meierier er allerede vedtatt å stenge dørene de neste årene, og ytterligere fem andre går en usikker framtid i møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi legger selvsagt ikke ned anlegg bare for å legge dem ned. Det handler om at vi hele tiden må tilpasse oss markedet på en best mulig måte. Vi må møte morgendagens konkurranse, drive økonomisk og stille oss i en posisjon som gjør at forbrukerne fortsatt skal foretrekke våre varer foran andres, sier visekonsernsjef Stein Øiom i Tine til Nationen.

På 1990-tallet ble det lagt ned over 50 meierier. Etter år 2000 har 18 meierier stengt dørene. Tine sitter i dag igjen med 44 meierier spredt over hele landet.

Sju av de 44 meieriene er allerede vedtatt nedlagt. Utover dette står fem meierier i fare. Det gjelder meierier som tapper konsummelk eller lager ost. Ifølge en rapport fra Tine som Nationen refererte til i juni, anbefaler styret i konsernet å legge ned brunostproduksjonen ved meieriene i Lom og Skjåk, og Ørsta. Et vedtak er ventet til høsten.

En arbeidsgruppe ser også på om tappingen av konsummelk kan bli mer rasjonell i området mellom Bergen og Trondheim. De tre meieriene Byrkjelo, Ålesund og Høgset på Nordmøre er blant aktuelle kandidater til å miste oppgaver, og for Høgsets del vil det i så fall innebære full nedleggelse, ifølge avisen. Meieriene i Sarpsborg, Odal og Fosheim i Valdres lever også farlig.

Øiom understreker at ingenting er bestemt ennå, men han bekrefter at situasjonen er usikker for en håndfull meierier. Han tror Tine kan nærme seg en portefølje med et 30-talls meierier om fem års tid. (©NTB)