Høyre, Frp og KrF positive til tre studiesemestre

Opposisjonen i Norge mener et forslag fra Sverige om å innføre tre semestre for studenter er interessant. En slik ordning ville ha vært bra for Norge, mener Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

– Tiden er moden for å utrede dette i Norge. Et tredje semester vil være i tråd med den internasjonale tilpasning vi allerede har gjort med det norske utdanningssystemet ved å innføre bachelor- og mastergrader, sier Knut Arild Hareide (KrF) til Aftenposten.

Han tror at norske læresteder vil få en styrket konkurranseevne internasjonalt.

– En sommer her vil være attraktivt for mange internasjonale studenter. Norsk natur og midnattssol kombinert med godt faglig innhold vil appellere bredt, sier han.

Frp støtter Hareides vurderinger.

– Dette må vi være åpne for. Raskere studieløp vil motivere flere til å fullføre. Og ved å få studenter raskere ut i jobb frigjøres enorme verdier for samfunnet, sier Frps utdanningspolitiske talsmann Tord Lien.

Høyre støtter også forslaget.

– Jeg tror studenter på bachelornivå vil ta færre skippertak og ha større konsentrasjon med tre semestre i året, sier Elisabeth Aspaker (H).

Norsk Studentorganisasjon har ikke sansen for forslaget. Regjeringen er også skeptisk.

– Et tredje semester er ikke prioritert. Å utvide studieåret vil gjøre forskning for de faglig ansatte vanskelig og skape større behov for studiestøtte, sier statssekretær Kyrre Lekve (SV) i Kunnskapsdepartementet.

Svenske politikere foreslår å kutte ned på den lange sommerferien og innføre et tredje semester. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2