Høyre, Frp og KrF positive til tre studiesemestre

Opposisjonen i Norge mener et forslag fra Sverige om å innføre tre semestre for studenter er interessant. En slik ordning ville ha vært bra for Norge, mener Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tiden er moden for å utrede dette i Norge. Et tredje semester vil være i tråd med den internasjonale tilpasning vi allerede har gjort med det norske utdanningssystemet ved å innføre bachelor- og mastergrader, sier Knut Arild Hareide (KrF) til Aftenposten.

Han tror at norske læresteder vil få en styrket konkurranseevne internasjonalt.

– En sommer her vil være attraktivt for mange internasjonale studenter. Norsk natur og midnattssol kombinert med godt faglig innhold vil appellere bredt, sier han.

Frp støtter Hareides vurderinger.

– Dette må vi være åpne for. Raskere studieløp vil motivere flere til å fullføre. Og ved å få studenter raskere ut i jobb frigjøres enorme verdier for samfunnet, sier Frps utdanningspolitiske talsmann Tord Lien.

Høyre støtter også forslaget.

– Jeg tror studenter på bachelornivå vil ta færre skippertak og ha større konsentrasjon med tre semestre i året, sier Elisabeth Aspaker (H).

Norsk Studentorganisasjon har ikke sansen for forslaget. Regjeringen er også skeptisk.

– Et tredje semester er ikke prioritert. Å utvide studieåret vil gjøre forskning for de faglig ansatte vanskelig og skape større behov for studiestøtte, sier statssekretær Kyrre Lekve (SV) i Kunnskapsdepartementet.

Svenske politikere foreslår å kutte ned på den lange sommerferien og innføre et tredje semester. (©NTB)