Norge positiv til Kosovo-uttalelse

Norge hilser velkommen uttalelsen som torsdag ble avgitt av Den internasjonale domstolen i Haag i spørsmålet om Kosovos uavhengighetserklæring, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn, heter det i en pressemelding fra UD. Norge anerkjente Republikken Kosovo 28. mars 2008.

- Vi gjentar vår fulle støtte til FN-paktens prinsipper og til den internasjonale domstolen, som er FNs overordnede dømmende organ. Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen. Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo til å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

 Norge stemte for anmodningen fra FNs hovedforsamling om en rådgivende uttalelse og deltok i rettsforhandlingene for domstolen.

- Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt hendelsesforløpet i Kosovo knyttet til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (©NTB)