UENIGE: Justisminister Knut Storberget vil ha ny vurdering av sikkerhetssituasjonen i Somalia. Det liker ikke UNE.  (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
UENIGE: Justisminister Knut Storberget vil ha ny vurdering av sikkerhetssituasjonen i Somalia. Det liker ikke UNE. (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

– Storberget har overkjørt UNE

I mars fattet UNE et vedtak som gjør det mulig å returnere asylsøkere til Somalia. Nå må saken behandles på nytt fordi Knut Storberget mener vedtaket ikke er godt nok begrunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere personer i Utlendingsnemnda føler seg overstyrt av Justisdepartementet. I mars fattet UNE et vedtak som gjør det mulig å returnere asylsøkere til Somalia. Nå må saken behandles på nytt fordi justisminister Knut Storberget (Ap) mener vedtaket ikke er godt nok begrunnet.

Trygt i Mogadishu

Er det såpass trygt i Somalias hovedstad Mogadishu at man kan sende asylsøkere med avslag på asylsøknaden tilbake dit?

– Ja, mente hele seks av syv medlemmer i Utlendingsnemndas stornemnd da de behandlet saken i mars.

Men Knut Storberget var ikke fornøyd - han mener vedtaket er for dårlig begrunnet.

Vil være sikre

– Særlig i den begrunnelsen som gis opp i mot beskyttelsesbehovet, der vil vi være helt sikre, og det er derfor vi har bedt om å få en avgjørelse til før man konkluderer opp mot hvordan muligheten for retur til Mogadishu er.

Selv om UNEs egen holdning er at dette er helt udramatisk og noe regjeringen kan be om, forteller flere personer i Utlendingsnemnda TV 2 har snakket med noe annet.

De er opprørte over at Justisdepartementet overstyrer deres avgjørelse og sammenligner det med at regjeringen skulle bedt Høyesterett behandle en sak på nytt bare fordi man var misfornøyd med utfallet.

Men Storberget er uenig.

120 søknader på vent

– Etter mitt skjønn så er det et bevis på at vi følger med på asylpolitikken, og vil forsikre oss om til en hver tid at de vurderingene som skal gjøres opp mot en asylsak, som jo er svært viktig for dem det gjelder, at det er betryggende. Og da har vi denne adgangen. Og det er ikke noen mistillit til Utlendingsnemnda, jeg holdt på å si snarere tvert i mot, sier justisministeren til TV 2.

120 asylsøknader er foreløpig lagt på is mens man venter på den nye vurderingen