MOT MEKKA: Muslimer, som her i Istiqlalmoskeen i Jakarta, har i flere måneder vendt seg mot Somalia og ikke Mekka mens de har bedt. (Foto: Achmad Ibrahim/AP)
MOT MEKKA: Muslimer, som her i Istiqlalmoskeen i Jakarta, har i flere måneder vendt seg mot Somalia og ikke Mekka mens de har bedt. (Foto: Achmad Ibrahim/AP)

Muslimer ba feil vei

Millioner av muslimer rammet av gedigen bønne-bom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I verdens mest folkerike muslimske stat, Indonesia, tok det høyeste rådet for islamske lærde feil og rådet muslimene til å be mot Somalia og ikke den hellige byen Mekka.

– Gud har forståelse for at mennesker gjør feil, sier Ma'ruf Amin ved rådet ifølge nyhetsbyrået AP.

Endret

Det var i mars rådet kom med kunngjøringen der det kom fram at Mekka lå mer i retning vest av landet. Rådet har siden bedt de som ber om å vende bønnene sakte mot nordvest, som er mer retningen mot Mekka fra landet.

– Etter en omfattende undersøkelse med eksperter på kosmografi og astronomi, har vi funnet ut at de har vendt seg mot sørlige Somalia og Kenya, sier Amin.

– Vi har nå endret retningen til nordvest.

Synd

90 prosent av Indonesias 237 millioner innbyggere er muslimer, langt de fleste moderate. Rådet med de lærde utsteder ofte fatwaer og kunngjøringer, flere har vært kontroversielle som de mot røyking og yoga.

Mange av landets innbyggere følger befalingene, siden å ignorere dem vurderes som en synd, melder AP.

Blir bønnhørt

Ifølge islam ble profeten Muhanned født i Mekka og det skal også være stedet han fikk beskjeder fra Gud for første gang. Muslimer fra hele verden vender seg daglig mot Mekka for å be, og hvis de har råd skal de oppsøke byen en gang i livet på en pilgrimsreise - hajj.

Det er imidlertid ikke første gang indonesere vender seg feil vei, skal en tro den islamske lærde Mutoha Arkanuddin. Han hevder ifølge The Guardian at mer enn halvparten av landets moskeer peker feil vei, men de troende skal ifølge det høyeste rådet ha lite å frykte.

– Gud hører alltid bønnene, forsikrer Ma'ruf Amin.