Dommer setter foten ned for oljeboring

En amerikansk dommer har beordret stans i olje- og gassboringen utenfor kysten av Alaska.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En amerikansk dommer har beordret stans i olje- og gassboringen utenfor kysten av Alaska i påvente av en grundigere utredning av miljøkonsekvensene.

Har ikke oppfylt krav

Den føderale domstolen i Anchorage i Alaska sier at myndighetene ikke oppfylte lovpålagte krav om å undersøke miljøkonsekvensene godt nok før de i 2008 fordelte konsesjoner om olje- og gassboring i Tsjuktsjerhavet mellom Alaska og Sibir.

Innenriksdepartementets byrå for forvaltning av USAs gass-, olje- og mineralressurser på kontinentalsokkelen er nå beordret til å utføre en grundigere utredning.

– Må lære av Mexicogolfen

Dommeren i saken sier den opprinnelige analysen bar preg av mangelfull informasjon om miljøet i Tsjuktsjerhavet, og mangel på vitenskapelige data på miljøkonsekvensene av olje- og gassboring.

- Avgjørelsen viser hvor viktig innsamling av vitenskapelige data om sårbare havområder før risikabel olje- og gassaktivitet settes i gang er, sier Erik Grafe fra advokatgruppen Earthjustice.

Grafe har representert miljø- og urbefolkningsorganisasjonene som brakte myndighetene inn for retten. Organisasjonene mener oljeutslippet i Mexicogolfen også understreker hvor viktig skikkelige miljøutredninger er for å beskytte sårbar natur. (©NTB)