Stanset avlytting av terrorsiktede

Politiets sikkerhetstjeneste innstilte avlyttingen mot to av de terrorsiktede mer enn to måneder før de ble arrestert. Forsvarerne mener PST egentlig hadde tenkt å henlegge saken.

Mer enn to måneder før pågripelsene av de tre mennene som er siktet for terror, besluttet PST å kutte ut avlyttingen av den siktede irakisk-kurderen (37) og usbekeren (31), skriver VG.

Da beslutningen om å droppe avlytting ble tatt, hadde irakisk-kurderen og usbekeren vært i politiets søkelys i ni måneder.

– Det er oppsiktsvekkende å ikke avlytte personer som angivelig skal være terrorister, sier Arvid Sjødin, som er irakisk-kurderens advokat.

Uiguren på 39 med norsk statsborgerskap, som er den tredje av de siktede og den antatte hovedmannen i saken, ble avlyttet helt fram til pågripelsene 8. juli. Etter det VG kjenner til, fikk PST kjennskap til 37-åringen og 31-åringen gjennom overvåkingen av uiguren.

– Jeg ser det slik at PST bruker to uskyldige personer for å ramme hovedmannen. Det virker som om PST har konstruert et forbund som en lovteknisk løsning for å få fatt i 39-åringen, sier Ibsen.

Informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken, vil ikke kommentere etterforskningen overfor VG.

39-åringen og 31-åringen har anket kjennelsen om fire ukers varetekt. Ankespørsmålet blir trolig avgjort torsdag. Det er foreløpig ikke avgjort om den 37 år gamle irakisk-kurderen skal anke. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2