Stanset avlytting av terrorsiktede

Politiets sikkerhetstjeneste innstilte avlyttingen mot to av de terrorsiktede mer enn to måneder før de ble arrestert. Forsvarerne mener PST egentlig hadde tenkt å henlegge saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn to måneder før pågripelsene av de tre mennene som er siktet for terror, besluttet PST å kutte ut avlyttingen av den siktede irakisk-kurderen (37) og usbekeren (31), skriver VG.

Da beslutningen om å droppe avlytting ble tatt, hadde irakisk-kurderen og usbekeren vært i politiets søkelys i ni måneder.

– Det er oppsiktsvekkende å ikke avlytte personer som angivelig skal være terrorister, sier Arvid Sjødin, som er irakisk-kurderens advokat.

Uiguren på 39 med norsk statsborgerskap, som er den tredje av de siktede og den antatte hovedmannen i saken, ble avlyttet helt fram til pågripelsene 8. juli. Etter det VG kjenner til, fikk PST kjennskap til 37-åringen og 31-åringen gjennom overvåkingen av uiguren.

– Jeg ser det slik at PST bruker to uskyldige personer for å ramme hovedmannen. Det virker som om PST har konstruert et forbund som en lovteknisk løsning for å få fatt i 39-åringen, sier Ibsen.

Informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken, vil ikke kommentere etterforskningen overfor VG.

39-åringen og 31-åringen har anket kjennelsen om fire ukers varetekt. Ankespørsmålet blir trolig avgjort torsdag. Det er foreløpig ikke avgjort om den 37 år gamle irakisk-kurderen skal anke. (©NTB)