Nord-Korea: Marineøvelse truer regionens sikkerhet

USA og Sør-Koreas marineøvelse som starter utenfor den koreanske halvøya søndag, er en stor trussel mot sikkerheten i regionen, sier en nordkoreansk diplomat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under et møte om regional sikkerhet i Hanoi i Vietnam sa en nordkoreansk tjenestemann torsdag at den felles marineøvelsen er en alvorlig trussel mot sikkerheten i området.

- Dersom USA og Sør-Korea virkelig er interessert i at halvøya skal bli fri for atomvåpen, må de gå foran og legge til rette for at sekslandssamtalene kan komme i gang igjen, sa Ri Tong-il fra den nordkoreanske delegasjonen.

Kommentaren kommer dagen etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton besøkte Sør-Korea, og den demilitariserte sonen som deler den koreanske halvøya.

Clinton varslet onsdag at USA iverksetter nye sanksjoner mot Nord-Korea, i håp om at dette skal gjøre det vanskelig for regimet å sluse penger inn i atomvåpenprogrammet og eksportere masseødeleggelsesvåpen til andre.

Samtidig oppfordret hun de nordkoreanske myndighetene til å innrømme at de sto bak senkingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i mars. USA og Sør-Korea beskylder Nord-Korea for å stå bak, men myndighetene i Pyongyang nekter. (©NTB)