Velgerne stryker minoritetspolitikere fra listene

Minoritetspolitikere ble strøket i langt større grad enn andre politikere under stortingsvalget i 2009 da velgerne gikk til urnene. Det viser en gjennomgang av stemmesedlene i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En gjennomgang Klassekampen har gjort av de endrede stemmesedlene fra stortingsvalget i Oslo i fjor, viser at kandidater med utenlandskklingende navn får oftest stryk av velgerne.

– Dette har jeg erfart helt siden jeg stilte til valg til bystyret for første gang i 1983. Vi som er innvandrere blir strøket ikke på grunn av noe vi gjør, men på grunn av noe vi er, sier Khalid Mahmood (Ap).

Han mener dette viser hvor viktig det er for kandidater med innvandrerbakgrunn å ha stor oppslutning i sine egne miljøer.

– Hvis innvandrerpolitikerne ikke hadde den støtten og populariteten vi har blant våre egne, ville vi hatt ganske blendahvite kommunestyrer i Norge. Mangler man sterk støtte i innvandrermiljøene, faller man også ut av listen, sier han.

Ved stortingsvalg har man muligheten ti å endre valglistene både ved å flytte kandidater opp og ned på listene, og ved å stryke kandidater fra listene. Mahmood ble strøket 2.120 ganger i fjor høst. De fire øvrige kandidatene på Aps liste i Oslo ble strøket mer enn 1.000 ganger hver.

I Fremskrittspartiet ble partiets to innvandrerkandidater strøket over 1.000 ganger. I Høyre ble Afshan Rafiq strøket nesten 1.400 ganger. I SV fikk Akhtar Chaudhry stryk fra 588 velgere.

I partiene KrF, Venstre og Rødt er det derimot ingen merkbar tendens til å stryke innvandrere. (©NTB)