Mueller (Foto: TV 2/)
Mueller (Foto: TV 2/)

Her er Bøkko og Mueller sammen igjen

Og nå snakkes det om profflag.

GUDVANGEN (TV 2 SPORTEN): I naturskjønne omgivelser under laksefiske i Gudvangen har Håvard Bøkko og Peter Mueller igjen funnet tonen - vel to måneder etter at skøyteløperen vraket sin omstridte trener og valgte å fortsette på landslaget. Nå heller Bøkkos private sponsor, Rolf Hauge, ny bensin på konfliktbålet med skøyteforbundet - som var i ferd med å slukne.

- Løperne på landslaget går i dag for lut og kaldt vann. Ingen er lønnet. De har egentlig ingenting. Det er nesten ikke til å tro at et norsk landslag kan holde på sånn, sier Hauge.

Det er ingen tvil om at det norske skøyteforbundet har en presset økonomi. Per i dag har de bare én hovedsponsor som bidrar med fire millioner kroner, samt en del klær og utstyr til en verdi av en million kroner. Disse pengene skal gå til å lønne trenere, samt dekke reiseutgifter gjennom et helt år. Noen av utøverne må derfor bidra fra egen lomme for å være med på landslagssatsingen. Hauge er ikke i tvil om hva som bør gjøres.

- De må skifte ut styret, først og fremst. Så må de få inn noen som kan organisere, få tak i penger og sørge for at det går bedre.

Skøytepresident Vibeke Sørensen hevder Hauge tar feil.

- Jeg registrerer at Rolf Hauge har en mening om hva styret skal gjøre. Vi har en oppegående drift av forbundet og lønner våre ansatte. Vi jobber for at utøverne skal få et bedre grunnlag, men til det trenger vi tid, sier Sørensen.

Koster rundt 10 mill. kroner

Selv har Rolf Hauge gått i bresjen for å få dannet et profesjonelt skøytelag i Norge.

- Vi var nær å kunne starte et profflag i vår. Halvparten av pengene hadde vi på plass, sier Hauge.

Siden mye fortsatt lå i luften og lite var spikret valgte Håvard Bøkko å vrake Peter Mueller og fortsette på landslaget. Skøytestjerna er derimot ikke ueffen for å gjenoppta planene om et profflag.

- Det er jo muligheter for det, for det er jo sånn de gjør det i Nederland. Det koster derimot en hel del penger, rundt 10 millioner kroner. Men det er som Peter (Mueller red. anm.) bruker å si; du trenger bare en gal mann til å satse - så har du ett lag, sier Bøkko som vektlegger at han nok kommer til å fortsette på landslaget i alle fall denne sesongen.

- Bøkko har en drøm, og det må han få lov til å ha. Vi må jobbe for at han vil fortsette hos oss. Nå jobber vi med å legge et sportslig opplegg rundt Bøkko, sier Sørensen.

- Olympiatoppen mot profflag

Peter Mueller er selv arbeidsledig, og nyter fritiden. Amerikaneren ser derimot ikke bort i fra at han blir å se som skøytetrener i løpet av den nærmeste tiden.

- Hvem vet hva som skjer. Jeg merker at lysten er på vei tilbake. Vi har noen ting på gang, og det er egentlig alt jeg kan si om den saken, sier han.

Rolf Hauge er mer konkret:

- Det vil skje som i alle andre idretter. Thor Hushovd er på profflag, fotballspillere er proffer. Hvorfor skal ikke da skøyteløpere være det? Det er ikke noen logikk i det. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer. De kan ikke bare stoppe det.

- Er du villig til å bla opp?

- Ja, men jeg kan ikke bla opp alt alene. Problemet er derimot at norsk idrett ikke vil at det skal dannes profflag. Olympiatoppen og alle de andre lederne er i mot det. Det er en svær kamp for Bøkko å ta alene, og han er ikke selv klar til å ta den ennå.

- Tar du, sammen med Peter Mueller, opp kampen for ham?

- Ja, om nødvendig så gjør vi det. Da tar vi de nødvendige rettsaken og det som skal til for at Peter Mueller eller andre som er profftrenere skal være på isen under OL og VM. Akkurat som Nederlenderne gjør. De har alt i orden, skøyteforbundet i Nederland tjener gode penger på proffopplegget selv. Det burde skøyteforbundet i Norge gjøre også. I stedet for å ha krig så burde de samarbeidet også kunne vi ha laget et flott opplegg i Norge.

- Er det fortsatt krig?

- Jeg vet ikke om jeg akkurat vil bruke det ordet, men det er ett eller annet som er riv ruskende galt med opplegget etter mitt syn.