Hizb ut Tahrir aktivister roper ut slagord mot USA under en demonstrasjon i Lahore i Pakistan i begynnelsen av mai. (Foto: K.M. Chaudary/Ap/Scanpix)
Hizb ut Tahrir aktivister roper ut slagord mot USA under en demonstrasjon i Lahore i Pakistan i begynnelsen av mai. (Foto: K.M. Chaudary/Ap/Scanpix)

Gir opphold til radikale islamister

Flere asylsøkere har fått opphold i Norge fordi de er medlemmer av det radikale islamistpartiet Hizb ut-Tahrir.

Begrunnelsen er at de risikerer forfølgelse og tortur i sine hjemland.

Motstander av demokrati

Partiet Hizb ut-Tahrir kjemper for en verdensomfattende islamsk stat. Partiet har sterkest fotfeste i Sentral-Asia, er imot demokrati, uttalt antisemittisk og forbudt i Tyskland, skriver Aftenposten.

De siste årene skal minst seks usbekere og uigurer ha fått opphold i Norge på grunn av sin tilknytning til partiet, skriver avisen. Utlendingsforvaltningen har imidlertid ingen nøyaktig offisiell oversikt over hvor mange som har fått slikt opphold.

Radikale aktivister

To av de siktede i den pågående terrorsaken i Norge, usbekiske David Jakobsen (31) og uigurske Mikael Davud (39), har bakgrunn fra Sentral-Asia hvor Hizb ul-Tahrir har sterkest fotfeste. Ingen av deres forsvarere vil kommentere om de to mennene er eller har vært medlemmer i Hizb ut-Tahrir.

– Min klient benekter å ha hatt noe å gjøre med noen organisasjon som står på FNs terrorliste, sier Carl Konow Rieber-Mohn-. Han forsvarer Davud, den antatte hovedmannen i den pågående terrorsaken.

Hizb ut-Tahrir står ikke på FNs terrorliste, men skal ha fostret radikale aktivister som 11. september-bakmannen Khalid Sheikh Mohammad.

(©NTB/TV 2)