FENGSLINGSMØTE: David Jakobsen (t.h.) , som er en av de tre av de terrorsiktede ankommer rettsalen i Oslo tingrett mandag. T.v.: advokat Carl Konow Rieber Mohn og advokat Kjell T. Dahl. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
FENGSLINGSMØTE: David Jakobsen (t.h.) , som er en av de tre av de terrorsiktede ankommer rettsalen i Oslo tingrett mandag. T.v.: advokat Carl Konow Rieber Mohn og advokat Kjell T. Dahl. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

– Terrorsiktet usbeker var PST-informant

Usbekeren som er siktet i terrorsaken, gikk til Politiets sikkerhetstjeneste med opplysninger om at et angrep ble planlagt på norsk jord, ifølge forsvareren hans.

Usbekeren David Jakobsen som er siktet i terrorsaken, gikk til Politiets sikkerhetstjeneste med opplysninger om at et angrep ble planlagt på norsk jord, ifølge forsvareren hans.

Advokat Kjell T. Dahl, som forsvarer usbekeren, opplyser dette NTB i en pause i fengslingsmøtet mandag ettermiddag.

Informant siden 2009

Han sier brikker falt på plass for klienten hans etter at stoffet som skulle brukes i bomben var kjøpt inn - og at han gikk til politiet.

Usbekeren skal ha møtt PST jevnlig i tiden etter han ble informant i 2009, og har på det meste møtt politiet ukentlig.

Usbekeren David Jakobsen (31) som er siktet i terrorsaken, gikk til Politiets sikkerhetstjeneste med opplysninger om at et angrep ble planlagt på norsk jord. Advokat Kjell T. Dahl, som forsvarer usbekeren, opplyser dette til NTB i en pause i fengslingsmøtet mandag ettermiddag.

Han karakteriserer det som «meget spesielt» at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) arresterer og sikter sin egen informant - som kanskje bidro til å hindre en terrorhandling.

Bekrefter opplysningene

Politiadvokat Signe Kathrine Aalling bekrefter opplysningene og sier siktelsen for usbekerens del er noe endret når det gjelder tidsrommet.

Men gjerningsbeskrivelsen som går på planlegging av en eller flere terrorhandlinger på norsk jord, gjelder fortsatt også for ham på likelinje med hans to medsiktede.

31-åringen skal ha vært med på kjøpet av væsken PST mener skulle brukes til å produsere en bombe.

Det var først en god stund etter dette at «alle brikkene falt på plass for ham», slik advokat Dahl beskriver det. Usbekeren hevder han ikke visste hva væsken skulle brukes til, men en konkret hendelse førte til at han gikk til PST 20. november i fjor.

Fengslingsmøte

Mandag møtte David Jakobsen (31) til fengslingsmøtet mot ham og den medsiktede uiguren i Oslo tingrett. De ble begge pågrepet hver for seg i en koordinert av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag morgen.

Den tredje personen som er siktet i saken, ble varetektsfengslet i Frankfurt fredag ettermiddag. Han ble pågrepet av tysk politi i den nordtyske byen Duisburg samtidig som PST gikk til aksjon mot de to andre terror-siktede i Norge.

Ifølge 37-åringens advokat, Arvid Sjødin, vil irakkurderen mest sannsynlig bli sendt til Norge i løpet av uken.

(NB! David Jakobsen har gitt sitt samtykke til TV 2 at det blir brukt bilder av ham fra retten.)

(NTB/TV 2 Nyhetene)

LES OGSÅ: PST: Bekrefter terrorplaner på norsk jord