Vin Jaune (Foto: TV 2/)
Vin Jaune (Foto: TV 2/)

Dette er Vin Jaune

Bli med opp i Jura-fjellene.

Frankrike er et av verdens mest komplekse vinland. Hver lille region har sin egen helt spesielle vin. Fra Bordeaux, Champagne og Burgund kommer de mest berømte vinene i verden, men vi som liker vin har også drukket hvitvin fra Alsace og Loire, samt rødvin fra Rhône eller rosévin fra Provence. En vin som ikke selges i Norge, ennå, lages høyt oppe i Jura-fjellene og kalles Vin Jaune som betyr «gul vin».

Denne vinen er laget på druen Savagnin som er en slektning av Gewürztraminer som dyrkes i Alsace og Østerrike. Etter at druene er høstet og preset blir de lagret I fat som rommer 228 liter vin. På disse lagres de i minimum seks år. Og det er under denne lagringen vinmakerne av Vin Jaune gjør noe helt særegent. Det etterfyller nemlig ikke vin på tønnene. En god del av vinen fordamper, noe som kalles «englenes andel», og dermed blir det et lite tomrom i tønnene. Oppå vinen i dette tomrommet danner det seg en hinne av gjær som delvis beskytter vinen fra oksydering. Og det er dette som gir vinen den særegne smaken.

Etter seks år blir vinen tappet på helt spesielle flasker kalt clavelins som rommer 62 cl. Grunnen til akkurat denne størrelsen er at det etter seks år på fat har fordampet 38 cl pr./per liter vin som ligger på fatet.

Vin Jaune lagrer veldig bra. Det er ikke uhørt å lagre disse vinene i hundre år, men de er også gode som unge. Og de er perfekt til osten Comté som de jo lager i samme område som Vin Jaune.