Beaujolais (Foto: TV 2/)
Beaujolais (Foto: TV 2/)

Dette er Beaujolais

Vår kulturmann har besøkt en av de beste produsentene.

Du har sikkert hørt uttrykket «Den nye vinen». Med jevne mellomrom kommer en eller annen oppkomling som vil vise seg frem og erklærer at akkurat han er «Den nye vinen». Det vil vanligvis si at han er det nye innen kunst eller kultur, men det som du kanskje ikke vet er at uttrykket stammer fra vindistriktet Beaujolais.

Helt sør i Burgund finner vi distriktet Beaujolais som har gitt navn til en av Frankrikes mest spesielle og lett gjenkjennelige viner. I dette distriktet dyrker de først og fremst druen Garnay og det er denne druen som gir oss en ekte Beaujolais.

Det spesielle med Beaujolais er at den behandles som ferskvare. Eller rettere sagt, Beaujolais Nouveau gjør det. Beaujolais Nouveau betyr rett og slett «Den nye Beaujolaisen» og denne drikkes stort sett bare fra den blir levert på markedet den tredje torsdagen i november frem til våren året etter. Etter det er den rett og slett ute av dato. Noe som jo er meget spesielt for vin. Fra Gamay-druene blir høstet i September til de blir sendt på markedet i november går det bare to små måneder.

I gamle dager var dette en vin som bare ble laget for lokal konsum.

Men smarte markedsførere fant ut at de kunne gjøre lanseringen av Beaujolais Nouveau til en internasjonal hype. Etter andre verdenskrig ble det lanser et kappløp der det var om å komme seg først til Paris for å erklære at «Le Beaujolais nouveau est arrivé!» - den nye vinen har ankommet. Slik ble Beaujolais en motedrikk både i Europa og USA.

Kan du skape et vinnerlag? Tour-manager her!
Alt om Touren: Lagene | rytterne | etappene | sendeskjema | videosenter