TRENINGSLEIR: Den norske uiguren som er pågrepet for terrorplaner skal ifølge Der Spiegel ha vært på treningsleir i Waziristan. Her fra en treningsleir utbombet treningsleir i Sør Waziristan.  (Foto: SCANPIX)
TRENINGSLEIR: Den norske uiguren som er pågrepet for terrorplaner skal ifølge Der Spiegel ha vært på treningsleir i Waziristan. Her fra en treningsleir utbombet treningsleir i Sør Waziristan. (Foto: SCANPIX)

– Uiguren rekrutterte de to andre terrorsiktede

Terrorsiktet uigur skal ha vært på treningsleir i stammeområdene i Waziristan vinteren 2008.

De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet torsdag, tilhører en uigurisk separatistgruppe, skriver New York Times.

Avisen siterer en ikke navngitt, europeisk etterretningskilde som hevder at de tre er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida, skriver NTB.

TIP holder til i Pakistan, i det urolige stammedominerte området Waziristan, og skal være en fraksjon av Den islamske bevegelsen i Øst-Turkestan (ETIM). ETIM er terrorstemplet av både Kina og USA.

Rekruterte de andre

New York Times skriver videre at den av de pågrepne som har uigurisk bakgrunn - og norsk statsborgerskap - de to siste årene har besøkt Waziristan og opprettet kontakt med al-Qaida.

Turkestan er en betegnelse for områdene i Sentral-Asia som primært er bebodd av tyrkiske folkeslag. Det omfatter områder av Kasakhstan, Afghanistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kina, ifølge nettleksikonet snl.no.

Den tyske avisa Der Spiegel hevder å ha vært i kontakt med kilder som sier 39-åringen oppholdt seg i den pakistanske provinsen Waziristan vinteren 2008/2009. Han skal også ha rekruttert de to andre som ble pågrepet i dag.

Les også: Terrorsiktet iraker (37) hevder han var på ferie i Tyskland

Mistenker terrorplaner på norsk jord

Like etter at de tre mennene ble pågrepet torsdag morgen, ble sikkerheten rundt PST-sjef Janne Kristiansen skjerpet. Minst fem væpnede livvakter passet på Kristiansen da hun i formiddag fortalte om terrorpågripelsene.

Det er uklart hvor langt de hadde kommet i terrorplanleggingen, men PST måtte gå til pågripelse torsdag fordi nyhetsbyrået AP ville offentliggjøre at de tre var under terrormistanke i Norge.

– En slik eksponering av saken uten forutgående pågripelse kunne blitt ødeleggende for saken. Vi har derfor ikke valgt dette tidspunktet helt selv, men vi mener at vi har en solid sak, noe som selvsagt blir opp til rettsapparatet å avgjøre i siste instans, sier PST-sjefen.

Etter det TV 2 erfarer, er de tre mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep på norsk jord, men målet var ikke kjent.

De tre pågrepne er:

* Mann (39): Norsk statsborger, men med uigursk opprinnelse. Kom til Norge i 1999, og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

* Mann (37): Irakisk statsborger. Kom til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har permanent oppholdstillatelse.

* Mann (31): Usbekisk statsborger. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Søknaden ble avslått, men han fikk senere opphold på grunnlag av familiegjenforening. Han har nå permanent oppholdstillatelse i Norge.

– Justisministeren og jeg har vært informert

Både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget har avbrutt ferien etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk til aksjon og pågrep tre menn for terrorplanlegging i Norge.

Klokken 13.30 holdt de en pressekonferanse på Statsministerens kontor.

– Det de personene er siktet for er jo alvorlige handlinger, derfor tar vi saken alvorlig. Men det er slik vi har understreket i hele dag – det er en etterforskning som pågår og det er ikke noen dom som er felt. Men det er alvorlige anklager de er anklaget for, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

– Justisministeren og jeg, og også regjeringens sikkerhetsutvalg har vært informert om denne saken i noe tid. Det er også det som er bakgrunnen for justisministeren i mai la vekt på at det var utviklingstrekk som pekte i retning om at det kunne være noe økende fare for denne typen aksjoner også i Norge, sier statsministeren, som understreker at Norge er et trygt land å bo.

– Blant annet fordi vi har en oppegående sikkerhetstjeneste. Politiets sikkerhetstjeneste er styrket betydelig de siste årene, har fått mange flere stillinger, og de har også fått økt adgang til å ta i bruk metoder som gjør at de følger godt med på de miljøene som kan gjøre en trussel mot Norge, sier Stoltenberg.

Sammenheng med planlagt terror i England og USA

Pågripelsene i Norge settes i sammenheng med planlagte terroraksjoner i New York og Storbritannia i fjor. De planlagte terroranslagene dreier seg om et angrep på et kjøpesenter i Manchester, og selvmordaksjoner mot metroen i New York – en aksjon USAs justisminister, Eric Holder, har karakterisert som de mest alvorlige terrorplanene siden 11. september 2001.

Onsdag tok det amerikanske justisdepartementet ut fem siktelser i forbindelse med saken. I tillegg er to andre arrestert for terroplanene i New York. Begge disse har innrømmet forholdet.

Av de fem det ble tatt ut siktelse mot onsdag, er to av dem på frifot. Deriblant en av verdens mest ettersøkte menn, den høytstående al-Qaida-lederen Adnan Shukrijumah.