Ida Sofie må flytte 40 mil for å gå på skole.  (Foto: TV 2)
Ida Sofie må flytte 40 mil for å gå på skole. (Foto: TV 2)

Kristin Halvorsen vil hjelpe Ida Sofie (16) til å få drømmeskoleplassen

Skoleleven får over 40 mil i reisevei, fordi Fylkesrådet i Nordland ikke vil gi henne plass i Troms. Nå ber kunnskapsministeren om gjennomgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 historien om at Nordland fylkeskommune ikke vil la 16 år gamle Ida Sofie Kvalø få starte på dramalinja ved Heggen videregående skole i Harstad, sju mil fra hjemstedet Lødingen. De vil sende henne til Mo i Rana – 40 mil lenger sør. Årsaken er at Harstad ligger i Troms.

– Idioti

16-åringen har søkt seg inn på dramalinja ved Heggen videregående skole i Harstad, men Fylkesrådet i Nordland sier nei, fordi de ikke vil at jenta skal gå på skole i et annet fylke.

– Heggen er såpass nært Lødingen der jeg bor, så jeg synes det er idiotisk at jeg ikke skulle få komme inn her, sier hun til TV 2.

LES OGSÅ: Ida Sofie må flytte 40 mil for å gå på skole

Å kjøpe en skoleplass i Troms til Ida Sofie vil koste Nordland 100. 000 kroner i året, det vil altså ikke fylkesrådet. De sier det dreier seg om penger, og frykt for konsekvensene.

– Dersom vi sprer våre midler ut av Nordland og til andre fylker, så står vi i fare for å ødelegge de gode tilbudene vi har til flertallet av våre elever, mener fylkesråd for utdanning i Nordland, Trud Berg (Ap).

Vil hjelpe elevene

Til Troms er Ida Sofie hjertelig velkommen. Der nekter de å akseptere fylkesgrensa som barriere mot fornuft og gode løsninger.

– Vi skal strekke oss langt for at elevene skal kunne søke og nå sine drømmer, og hvis det betyr at de må over fylkesgrensa for å nå dem, ja da får de lov til det, sier Bergs kollega i Troms, Kent Gundersen (H).

Ida Sofies historie er nå kjent helt til toppen i Kunnskapsdepartementet. Der har de ingen myndighet i den aktuelle saken, men statsråden går langt i å instruere de involverte til å bruke vett og forstand.

– Jeg vil jo oppfordre Nordland og Troms til å prøve å finne en bedre løsning for Ida Sofie. Over 40 mil i reisevei – det er langt, sier Halvorsen.

– Så Ida Sofie bør etter din mening få lov til å gå på skole i Harstad?

– Jeg håper at Nordland fylkeskommune kan se en gang på denne saken.