DIGITALISERES: Teknisk leder ved Oslo kino, Stein Ivar Johansen, sier det er vemodig å pakke vekk det gamle filmutstyret på kinoen.  (Foto: Marius Helge Larsen / SCANPIX)
DIGITALISERES: Teknisk leder ved Oslo kino, Stein Ivar Johansen, sier det er vemodig å pakke vekk det gamle filmutstyret på kinoen. (Foto: Marius Helge Larsen / SCANPIX)

Nå skrotes filmrullen - norsk kino blir digital

Om noen måneder har 420 norske kinosaler gått over til digitale framvisninger. Dermed er det over og ut for et over hundre år gammelt kinoformat: 35-millimeterfilmene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Digitaliseringen innebærer at man en gang for alle er kvitt filmstøv og knitring, men samtidig forsvinner også noen av selve symbolene på kinoen. For eksempel filmrullene.

– Jo, klart det er litt vemodig, innrømmer teknisk leder ved Oslo kino, Stein Ivar Johansen.

Siden 1986 har han jobbet med de gamle 35-millimeters filmframviserne. Nå står han på et maskinrom på Vika kino i Oslo og demonterer en av dem. Del etter del, bærer han og kollega Kjell Nyhus ut det gamle utstyret og plasserer det i en lastebil.

– Fra juni i år, til juni neste år, er dette et prosjekt som ruller over hele landet og alle kinosaler blir digitalisert - 420 saler i alt, sier direktør Roar Svartberg i kinoenes bransjeorganisasjon, Film & Kino, til NTB. (©NTB)