Mot full krise mellom Tyrkia og Israel

Et allerede kjølig forhold mellom Tyrkia og Israel kan utvikle seg til full krise. Tyrkia truer med å bryte de diplomatiske forbindelse til den jødiske staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene i Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militærflyginger. Forbudet er en reaksjon på Israels bording av konvoien med hjelpesendinger til Gazastripen i slutten av mai.

Men den tyrkiske utenriksministeren, Ahmet Davutoglu, truer med å gå lenger: Han varsler at de diplomatiske forbindelsene til Israel vil bli brutt hvis ikke israelske myndigheter beklager bordingen av det tyrkiske skipet Mavi Marmara og andre fartøyer som deltok i konvoien med hjelpesendinger til Gaza.

Tidligere har Tyrkia krevd en internasjonal gransking av militæroperasjonen, som kostet ni tyrkere livet. Nå sier Davutoglu at han vil akseptere Israels gransking dersom den etterfølges av en beklagelse.

- Hvis kommisjonen konkluderer med at raidet ikke kunne rettferdiggjøres, og hvis de ber om unnskyldning, så vil det være tilstrekkelig, sier utenriksministeren i et intervju. (©NTB)