Leverer tilbake medaljer i protest mot dårlig behandling

Mandag vil veteraner for internasjonale operasjoner levere tilbake medaljene sine i protest mot det de mener er dårlig behandling gjennom mange år fra myndighetenes side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Markeringen vil finne sted foran Stortinget. Både de politiske partiene og regjeringen er varslet om det som skal skje. Dersom ingen møter opp for å ta imot medaljene, vil det bli levert til vakta i Stortinget.

– Tilbakeleveringen er en protest mot det vi mener er dårlig behandling fra myndighetenes side. Jeg regner med at mellom 120 og 170 veteraner vil møte opp, sier initiativtaker Jan William Steen til NTB.

Han sier at veteranene stiller tre krav. De krever lik erstatning for lik skade uavhengig av skadetidspunkt.

– Det er nylig vedtatt at staten skal ha et objektivt ansvar for skader som er påført etter 1. januar 2010 med et erstatningsbeløp opp til 65 ganger grunnbeløpet i folketrygden. For skader påført tidligere har ingen krav på medisinsk oppfølging og bare halvparten av det erstatningsbeløpet som dem som blir skadd i 2010 får. For soldater som er blitt skadd før 1978, er det ingen erstatningsordninger, forteller han.

Det andre kravet er at alle veteraner skal ha rett til ett års medisinsk oppfølging fra Forsvarets side uansett skadetidspunkt for å gjøre det mulig å få hjelp til behandling av både fysiske og psykiske senskader.

Det tredje kravet er at saksbehandlingstiden må ned. (©NTB)