Bare én av tre nye barnevernstillinger besatt

Regjeringen satte i fjor av midler til 400 nye stillinger i barnevernet. Men siden pengene ikke var øremerket, har kommunene bare prioritert å besette en tredel av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en oversikt Aftenposten har innhentet i samarbeid med Fellesorganisasjonen for fylkene Akershus, Oslo, Vestfold, Østfold, Hedmark, Nord-Trøndelag og Rogaland.

Ut fra SSBs tall på barnepopulasjon burde økningen i disse fylkene utgjøre halvparten av de 400 nye stillingene regjeringen la inn i statsbudsjettet for 2010. Men foreløpig er bare rundt 30 prosent av stillingene besatte.

Flere barnevernledere avisa har snakket med mener årsaken er at midlene ikke var øremerket nye stillinger, mens kommunene påpeker at en del av pengene er brukt på andre tiltak i barnevernet enn stillingshjemler.

Statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier at de vil vurdere tiltak som øremerking hvis de frie midlene ikke dekker behovet for nye stillinger i barnevernet. Statsråd Audun Lysbakken (SV) varslet i mai en totalevaluering i det han mener er et barnevern i en systemkrise.

- Det er for lite ressurser, og samarbeidet mellom Bufetat og kommunene fungerer for dårlig. Jeg er spesielt bekymret for at tilbudet til barn varierer sterkt alt etter hvor de bor i landet, sa han til NTB den gang. (©NTB)