MØRKETALL: Renholdsarbeidere i Norge kan være kan være utsatt for tvangsarbeid. (Foto: Bjørnflaten, Thomas/SCANPIX)
MØRKETALL: Renholdsarbeidere i Norge kan være kan være utsatt for tvangsarbeid. (Foto: Bjørnflaten, Thomas/SCANPIX)

Renholdere kan være ofre for menneskehandel

Kjøpere av renholdstjenester kan være med på menneskehandel uten å være klar over det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier Birgitte Ellefsen, som er politiets ekspert på menneskehandel. Hun mener det er store mørketall for menneskehandel og tvangsarbeid i Norge, skriver Dagbladet.

Sårbare

Renholdsbransjen er en utsatt bransje. Den bruker underleverandører i utstrakt grad, yrket er lavlønnet, og arbeidstakerne sårbare siden ofte arbeider alene og når folk ikke er til stede, sier Ellefsen som leder Koordineringsenheten for menneskehandel (KOM) hos politiet.

Hun mener at både i det private og i det offentlige kan det være mange som kjøper tjenester uten å vite at de er med på menneskehandel.

Ingen anmelder

Men menneskehandel er også vanskelige saker siden ingen kommer og anmelder det.

- Mange har ikke en gang begrep om at det er det de er utsatt for. De er sårbare og frykter ofte kontakt med myndighetene, sier hun.

Henlegges

TV 2 har gjennom en rekke saker avslørt flere tilfeller der menneskehandelsaker blir henlagt til tross for både bevis og kjente bakmenn. Aldri før har det blitt registrert så mange ofre for menneskehandel i Norge.

Les også: Ni av ti menneskehandelsaker henlegges

Sexsalg og tigging

Mange blir også tvunget til Norge for å selge sex. Oslo har de seneste årene også opplevd en økende andel tiggere fra land som Romania.

– Vi vet at menneskehandel foregår i stor stil koblet mot tigging, tyverier eller en blanding av begge deler både i Romania og nabolandene. Vi vet også at det er svært brutalt, en variant av moderne slavehandel, sier menneskerettighetsekspert, Sophie Greve.

Les også: Vil ha forbud mot tilreisende tiggere

(©NTB / TV 2)