svein_kristensen_skattedirektør (Foto: TV 2)
svein_kristensen_skattedirektør (Foto: TV 2)

Svart omsetning hos annethvert utested

Skattedirektøren oppfordrer alle nordmenn til å betale med kort for å motvirke svart omsetning i utelivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milliardbeløp strømmer hvert år innom restaurant– og utelivsbransjen i Norge. Store beløp finner aldri veien inn i kasseapparatene og regnskapene. Flere aktører landet over svindler staten for betydelige beløp.

Holder unna opptil 50 prosent

– På de kontrollene vi har gjennomført har vi i over 50 prosent av tilfellene avdekket feil når det gjelder å oppgi kontanthandel. Og det viser er mellom 30 til 50 prosent av omsetningen blir holdt utenom regnskapene, sier skattedirektør Svein Kristensen i Skattedirektoratet.

– Er dette svindel eller tabber?

– Det er forsøk på svindel, i den forstand det er skatteunndragelser, og det er alvorlig.

Representativt bilde

Kristensen viser til 82 kontroller som er utført i Midt–Norge det siste året, hvor altså over halvparten ble tatt i svindel. Skattedirektøren mener dette er et representativt bilde av situasjonen i hele restaurant–Norge.

– Man holder borte omsetning fra regnskapene, man lager nye kassarapporter, man holder borte covercharge. Det brukes også mye svart arbeidskraft og ansatte som ikke er registrert, og til dels sosial dumping, sier Kristensen til TV 2 Nyhetene. Han sier store beløp som holdes utenfor regnskapene.

Lett spillerom

Store deler av restaurantlivet og spesielt nattklubbaktørene i Norge føler myndighetene kommer med stadig nye innskrenkninger og pålegg som vanskeliggjør driften for seriøse drivere. Det gir useriøse og kriminelle aktører lett spillerom.

– Mye cashflow

– Det er jo en bransje med mye cashflow, så det er jo egentlig naturlig at kriminelle trekkes til bransjen, sier Tom Greni, en av Bergens store restaurantaktører.

– Bekymrer situasjonen den seriøse delen av bransjen?

– Dette bekymrer mange. Det spørs jo hvor lenge vi gidder å holde på hvis rammebetingelsene blir dårligere og dårligere og andre kan holde på å selge svart, bruke svart arbeidskraft og smuglersprit. Til slutt klarer ikke andre det ikke lenger. Skal vi ha en seriøs bransje må vi ha greie rammebetingelser, mener Tom Greni.

Illegale nattklubber

– Vi kan jo se på eksempelvis Trondheim hvor de har fått to–stenging, og så vidt jeg har hørt flere illegale nattklubber der all omsetning er svart, all brennevin er smuglerspirt. Der det er et marked vil det også dukke opp et tilbud, og de som er kriminelle vet å benytte seg av det, sier Greni.

I restaurantbransjen ruster man seg nå til kamp mot regjeringens forslag om å ha en nasjonal strengetid for nattklubber kl. 02.00.

– Det som irriterer meg mest med hele dette er jo det at i Oslo, i regjeringens egen bakgård, der foregår noe alle vet om. I stedet for å gjøre noe med det så skal de stenge hele landet tidlig, sier Greni.

Skatteetaten intensiverer jakten på useriøse aktører. Og skattedirektøren har en klar oppfordring til oss alle:

– Bruk kun kort!

– Jeg vil oppfordre alle som er ute på utesteder til å bruke kort. Det er best for å bekjempe svart økonomi. Og jeg oppfordrer også at man ber om kvittering og ser på displayet at det er slått inn det man betaler for, sier Kristensen.

Skattedirektoratet vil intensivere innsatsen overfor bransjen og har i dag 50 personer i sving over hele landet.