Nordisk samarbeid for mindreårige asylsøkere

Justis- og innvandringsministrene i Norge, Sverige, Island, Finland og Danmark vil gå sammen om å opprette omsorgssentre for mindreårige asylsøkere i deres hjemland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en nordisk ministerkonferanse i finske Borgå fredag ble de nordiske landenes representanter enige om flere samarbeid på asylfeltet. Blant annet ønsker de å bygge omsorgssentre for enslige asylsøkere som blir returnert til sine hjemland.

- Jeg er glad for at landene i dag ble enige om å jobbe for en felles nordisk satsing på dette. Norske myndigheter har allerede satt av midler til prosjektet, og det første prosjektet blir trolig i Kabul, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Ministerne ble også enige om en felles nordisk front i det videre arbeidet med Dublin-avtalen. Ordningen gjør at de europeiske landene kan sende asylsøkere tilbake til det landet de først søkte asyl i. Den har blitt kritisert fordi de søreuropeiske landene, som ofte er første asylland, har dårlige rettigheter for asylsøkere.

- Vi ønsker å snakke med én nordisk stemme for å få bedre gjennomslag. Målet er å sikre en god og rettferdig asylprosess og en bedre forvaltning hos de landene som har dårlig fungerende asylbehandling i dag, sier Storberget. (©NTB)