yngve_larsen (Foto: TV 2/)
yngve_larsen (Foto: TV 2/)

FN-veteran Yngve leverer tilbake medaljen

I 1978 gjorde Yngve B. Larsen tjeneste som FN-soldat. I dag er Yngve ett hundre prosent ufør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Folk som ikke har deltatt i en krig skjønner egentlig ikke hvilken brutalitet det dreier seg om, sier Yngve B. Larsen. Han ble nødt til å ta liv selv.

– Det var dem eller meg, sier han i dag.

Mandag på Stortinget

Yngve bor på Frøya i Sør-Trøndelag. Men mandag befinner han seg utenfor Stortinget for å levere tilbake medaljen han fikk som bevis på hederlig innsats for freden i Libanon.

– Dette er min protest mot vår regjering. Ei regjering som bestemte at psykiske skader før 1.januar i år er mindre verdt enn de psykiske skadene soldater i utenlandstjeneste pådrar seg nå.

Yngve er bitter og syk, men kampvillig.

Den gamle krigeren synes det er urettferdig at en psykisk skade fra perioden 1978 til og med 2009 er verdsatt til det halve sammenlignet med psykiske skader fra og med inneværende år.

De rødgrønne halverte

– Samfunnet svikter sine krigere, sier advokat Anders Grindaker, selv krigsskadd i 1978.

Han var med i et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartementet, som ga det råd at lik skade skulle gi lik erstatning.

– Plutselig skjønte vi at regjeringen Stoltenberg kom til å endre radikalt på dette. De gjør altså forskjell på soldater med psykiske skader før og etter årsskiftet, forstå den den som kan, sier han.

Grindaker er oppgitt over at det utvalget kom fram til ble så beskåret av de regjerende politikere.

– De nær halverte erstatninga til de «gamle» sakene, sier han.

Den nye erstatningsordninga gjelder krigsskadde fra og med 1978. 148 har søknaden sin inne nå hos Statens pensjonskasse. Tolv er blitt behandlet så langt, syv fikk innvilget erstatning.

– Behandlet som søppel

Blant krigsveteranene er det uenighet om «aksjonen» mandag. Men så langt TV 2 Nyhetene har kunnet erfare vil et par hundre ekssoldater møte til en fredelig markering.

– Vi ble skysset ut i krigen med et klaps på skuldra, sier Yngve B. Larsen.

– Da vi kom hjem ble vi behandlet som søppel på politikernes avfallsdynge.

Han synes at Norge skal fortsette å sende soldater ut i internasjonal tjeneste. Det er det vi gjør mot dem når de kommer hjem igjen som må endres.Yngve håper slaget ikke er tapt.

Han er med i et stressmestrings-team sammen med andre veteraner. Psykologen her og familien der hjemme er med på å holde dem oppegående.