Ida Sofie må flytte 40 mil for å gå på skole.  (Foto: TV 2)
Ida Sofie må flytte 40 mil for å gå på skole. (Foto: TV 2)

Ida Sofie må flytte 40 mil for å gå på skole

Nordland fylke nekter å la elever lengst nord i fylket gå på skole i Troms. Ida Sofie ber politikerne bruke fornuft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16 år gamle Ida Sofie bor i Lødingen lengst nord i Nordland, og vil gå på videregående skole i Harstad. Men Harstad ligger i Troms fylke, og dit ønsker ikke politikerne i Nordland å sende såkalte gjesteelever.

 Vil ikke betale

– Dersom vi sprer våre midler ut av Nordland og til andre fylker, så står vi i fare for å ødelegge de gode tilbudene vi har til flertallet av elevene i vårt fylke, forklarer fylkesråd for utdanning i Nordland, Trud Berg.

For fylkesrådet dreier det seg altså om økonomi og politiske prinsipper. Hun vil ikke ta hensyn til hva 16-åringen selv vil.

 Vil ta dramafag

– Jeg vil jo inn i Harstad, på dramalinja. Fordi at drømmen min har alltid vært å bli skuespiller så hadde  det vært ganske kjekt å ta drama på videregående, sier Ida Sofie.

Hun skjønner ikke at hun ikke får gå på skole i den nærmeste byen med et slikte tilbud.

Flytt til Mo!

 Og til Harstad er det bare sju mil, uten at fylkesråden vil ta hensyn til det. Hun viser til at det ved Polarsirkelen videregående i Mo i Rana finnes ei tilsvarende dramalinje og vil at  Ida Sofie søker seg dit. Fra Lødingen til Mo er det 40 lange mil.

– Helt uaktuelt for meg å flyttte dit, sier 16-åringen.

– Det hadde tatt omtrent ei hel helg å komme seg hjem, så da hadde jeg vært hjemme kun i juleferien, påskeferien og sommerferien. Så jeg hadde nesten ikke vært hjemme da.

 Samme svar

Men heller ikke dette argumentet treffer fylkesråden. Uansett hva vi spør om får vi samme svar.

– Er du overbevist om at en 16-åring har godt av å flytte 40 mil på seg?

– Vi har et ansvar for alle elevene vi har i Nordland fylke. Det betyr at å spre våre midler ut til andre fylker, faktisk så står vi i en reell fare for å ødelegge det tilbudet som vi gir flertallet av våre elever her i Nordland, sier Trud Berg.

 Ida Sofie håper fortsatt

Ida Sofie håper fortsatt på at de voksne skal ta til vett, og gi henne lov til å gå på skole i Harstad. Hun har fått støtte fra noen politikere, men tror ikke det vil være til hjelp. 

– Det blir vel kanskje vanskelig å overbevise ho Trud Berg.

– Det blir vanskelig tror du?

– Ja. Sånn som jeg forstår det er hun ganske sta. Sikkert like sta som jeg!