Robin van Persie (Foto: LIU JIN/Afp)
Robin van Persie (Foto: LIU JIN/Afp)

«Professor Penalty»: - Van Persie bør ikke ta straffe

Straffeekspert advarer mot å la Robin van Persie og Wesley Sneijder ta straffer mot Brasil.

Følg Nederland - Brasil i livesenteret kl. 16.00

Forfatteren Vergouw Gyuri har utgitt boken De Strafschop - «Straffesparket» - og er kjent som «Professor Penalty» i Holland. Han har gjort seg opp en mening om hvilke fem som bør få ansvaret fra krittmerket om Nederlands oppgjør mot Brasil ender med uavgjort etter 120 minutter - og hvilke spillere trener Bert van Marwijk bør unngå.

I 1998 røk Nederland ut i semifinalen på straffer mot nettopp Brasil.

Tror venstrebeinte har en fordel
- Jeg har kommet til den konklusjon at Bert van Marwijk har best sjanse til å lykkes med Robben, Mathijsen, Huntelaar, van Bronckhorst og Heitinga. For det første har venstrebeinte spillere en fordel, fordi kroppsbevegelsene deres er mer uvante for keeperne. I tillegg trenger du spillere som ikke lar seg påvirke så lett av stress eller er for selvsikre, sier Gyuri til De Telegraaf.

Han viser til to konkrete eksempler som oppfyller de sistnevnte kravene:

- Typer som Pierre van Hoojdonk og Roy Makaay, som er stabile og har øvd mye.

- Van Persie ikke i form
Det kan synes noe besynderlig at Gyuri ikke har Dirk Kuyt, Wesley Sneijder eller Arsenals straffetaker Robin van Persie blant de fem utvalgte.

- Kuyt er et alternativ, men Sneijder og van Persie er ikke det. Normalt vil van Persie være med, men ikke nå. Han er ikke i form og ikke sitt vanlige selv, mener Gyuri.

«Professor Penalty» viser til Clarence Seedorf som en spiller som tok ansvar, komplementert med tekniske ferdigheter.

Les også: Sneijder: - Vi kan spise Brasil til lunsj

- Sneijder er også en slik type, men problemet er at han er for sikker på seg selv. Stjernespillere er nesten aldri bra straffeskyttere, sier Gyuri og viser til Johan Cruyff og Franz Beckenbauer, som ikke tok mange straffer i sine karrierer, før han fortsetter:

- Spillere som Paul Breitner, Andy Brehme og Ronald Koeman er mye bedre. Ikke bare store stjerner, men stabile personligheter som er veldig klar over hva de kan og ikke kan.

FAST EKSEKUTØR: Robin van Persie scorer fra straffemerket mot Villarreal i fjorårets kvartfinaleoppgjør på Emirates Stadium. Trolig får han sjansen om det ender med straffesparkkonkurranse mot Brasil. (Foto: TOM HEVEZI/AP)
FAST EKSEKUTØR: Robin van Persie scorer fra straffemerket mot Villarreal i fjorårets kvartfinaleoppgjør på Emirates Stadium. Trolig får han sjansen om det ender med straffesparkkonkurranse mot Brasil. (Foto: TOM HEVEZI/AP)