UFORSVARLIG: Klif anbefaler ikke ny oljevirksomhet utenfor Lofoten. Her fra Troll B plattformen.  (Foto: SCANPIX)
UFORSVARLIG: Klif anbefaler ikke ny oljevirksomhet utenfor Lofoten. Her fra Troll B plattformen. (Foto: SCANPIX)

Statens eksperter sier nei til oljeboring

Klima- og forurensningdirektoratet (Klif) anbefaler ikke ny oljevirksomhet utenfor Lofoten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i direktoratets høringsuttalelse til Miljødepartementet. Bakgrunnen er det faglige grunnlaget for oppdateringen av forvaltningsplanen for Lofoten-Barentshavet. Klif mener det her ikke er grunnlag for å konkludere med hensyn til den totale miljørisikoen i området, som er svært sårbart og verdifullt.

– Uhellsscenarioer viser at vi kan få oljedrift mot områder hvor det er sårbare og verdifulle miljøressurser i Barentshavet og i havområdet utenfor Lofoten, sier direktør Ellen Hambro i Klif.

– Mer tydelig faglige råd skal Jens Stoltenberg lete lenge etter, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Uforsvarlig

Direktoratet for Naturforvaltning (DN) slo i sin høringsuttalelse fast at oljeaktivitet utenfor Lofoten er uforsvarlig. Begrunnelsen er behovet for beskyttelse av havområdet.

Miljøekspertene sier også at miljøkonsekvensene av en oljeulykke i realiteten kan bli større enn det regjeringen har skissert i sitt faglige grunnlag.

- Vi mener dette må være tilstrekkelig for at regjeringen skal sette en klar stopper for oljeboring i de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Ulykken i Mexicogulfen

Videre viser direktoratet til at det fortsatt er mye og lære i kjølvannet av oljekatastrofen i Mexicogulfen.

– Den alvorlige ulykken i Mexicogulfen har minnet oss på at det verst tenkelige utslippet faktisk kan skje, skriver Klima- og forurensningsdirektoratet i sin høringsuttalelse.

(NTB / tv2nyhetene.no)