LIV: Dette fossilet avslører at flercellet liv oppsto mye tidligere på Jorden enn tidligere antatt. (Foto: EL ALBANI//MAZURIER/Afp)
LIV: Dette fossilet avslører at flercellet liv oppsto mye tidligere på Jorden enn tidligere antatt. (Foto: EL ALBANI//MAZURIER/Afp)

Fossil avslører 2,1 milliarder år gammel hemmelighet

De første skapningene med flere celler avslørt av svensk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske forskeren Stefan Bengtson ved det svenske naturhistoriske museet kan sammen med sine internasjonale kollegaer notere seg oppsiktsvekkende oppdagelse. Det flercellede livet på planeten vi bor på er 200 millioner år eldre enn en har trodd fram til nå.

Stort

Skapningene, som ikke ville ha klart seg på Jorden i dag, levde i en atmosfære som var radikalt annerledes enn den vi er vant til. Funnet av fossilene etter disse, bejubles av forskere.

– For å sette dette inn i en sammenheng. Gudfaren innen evolusjonsbiologi, John Maynard-Smith, identifiserte åtte store begivenheter i utviklingshistorien. Flercellethet var en av disse, sier Phillip Donoghue ved universitetet i Bristol. Funnet ble kunngjort på Natures nettsider onsdag.

Yngre

Fossilene som er så store at de kan sees med det nakne øyet, dukket til overmål opp i paleoproterozoikum-tiden, som var fra 2500 millioner år siden til 1600 millioner år siden.

Ifølge hovedforfatteren av rapporten om funnet har forskere fram til i dag trodd at livet på denne tiden bare var på mikroskopisk nivå.

– Inntil nå har noen av de eldste fossilene som viser avanserte celler vært 1,6 milliarder år gamle, rundt 500 millioner år yngre enn den nye oppdagelsen, sier Abderraza El Albani.

Nytt tidspunkt

Å ha satt et nytt tidspunkt for når skapninger på Jorden utviklet flercellethet, er viktig i forhold til utviklingen av liv på planeten.

– Med en gang du begynner å bygge ting med mindre ting, kan du bygge nye strukturer, som med Lego-klosser, sier Stefan Bengtson ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge El Albani ble fossilet funnet nærmest ved en tilfeldighet mens de undersøkte noen formasjoner i Gabon.

Vil vite mer

Fortsatt er det mye forskerne ikke vet om fossilet og skapningen det var en gang for drøyt to milliarder år siden, men teamet bak oppdagelsen er klare til å avsløre flere av fossilets hemmeligheter.

– Jeg ønsker å finne ut om organismen beveget seg eller ikke, sier El Albani som eksempel.