KJERNEKRAFT: Den finske Riksdagen sier ja til å bygge to nye kjernekraftreaktorer. Til tross for store protester fra miljøaktivistene.
KJERNEKRAFT: Den finske Riksdagen sier ja til å bygge to nye kjernekraftreaktorer. Til tross for store protester fra miljøaktivistene.

Finsk ja til mer kjernekraft

Den finske Riksdagen sier ja til å bygge to nye kjernekraftreaktorer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen ble tatt torsdag med stort flertall. Riksdagen sa også ja til å bygge et anlegg for atomavfall.

Miljøbevegelsen protesterte

Flere miljøaktivister hadde tatt plass på galleiet i den finske Riksdagen for å protestere mot beslutningen.

Noen av aktivistene kastet i følge nyhetsbyrået TT blant annet papir ned på representantene.

Riksdagens talmann Sauli Ninnistö måtte avbryte avstemningen, mens vaktene bortviste minst to aktivister.

PROTESTERTE: Flere miljøaktivister tok plass både utenfor og inne i den finske Riksdagen, som protest mot planene om å bygge to nye kjernekraftreaktorer.  (Foto: SCANPIX)
PROTESTERTE: Flere miljøaktivister tok plass både utenfor og inne i den finske Riksdagen, som protest mot planene om å bygge to nye kjernekraftreaktorer. (Foto: SCANPIX)

Splittelse i partiene

Både regeringspartiene og opposisjonen var splittet i spørsmålet om å gi klarsignal til byggingen. Mest splittelse har saken skapt i det sosialdemokratiske partiet, som delte seg på midten under avstemningen.

Alle representantene fra regjeringspartiet De grønne stemte mot byggingen av de to reaktorene.

Bygges på vestkysten

Begge de to reaktorene skal bygges på den finske vestkysten. Den ene reaktoren ved det eksisterende kjernekraftverket i Euraåminne, nord for byen Rauma.

Den andre reaktoren skal bygges i Simo, som ligger helt nord i Bottenviken, ikke langt fra grensen til Sverige, eller i Pyhäjoki som ligger noe lenger sør langs østersjøkysten.

SPLITTET: Både regeringspartiene og opposisjonen var splittet i spørsmålet om å gi klarsignal til byggingen. (Foto: SCANPIX)
SPLITTET: Både regeringspartiene og opposisjonen var splittet i spørsmålet om å gi klarsignal til byggingen. (Foto: SCANPIX)

Det er økende import av kraft fra Russland som har satt fart i planene om mer kjernekraft i Finland. I 2009 kjøpte Finland all sin naturgass fra nabolandet i øst.

Lager for atomavfall

Noen hundre meter fra den ene nye reaktoren bygges også det første permanente lageret for radiaktivt avfall i verden. Anlegget skal ligge 450 meter under jorden.

Riksdagen har i dag godkjent en utvidelse av anlegget som opprinnelig var planlagt å kunne romme rundt rundt 5500 tonn uran etter 60 års drift.